Ahmet Hamdi Tanpınar'ın roman ve hikayelerinde din ve toplum ilişkisi
Religion and society relations in Ahmet Hamdi Tanpınar's story of the novel
- Tez No: 257741
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ToplumMedeniyetDinDeğişimHayat, PublicCivilizaionReligionChangingLife
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ahmet Hamdi Tanpınar, yazdığı roman ve öykülerinde toplumun ortak şuur altından, medeniyet anlayışından, dini hayatından, medeniyete yüklediği anlamdan, siyasi çalkantılarından, milli unsurlardan, içinde yaşadığı dönemin şartlarından bahsederek toplumun geleceği üzerine düşünen bir aydınımızdır.Çalışmamızda ortaya koyduğumuz gibi Tanpınar dinin, içinde yaşanılan hayat ile birlikte yeni bir çehre kazandığını ve yeni bir huviyete büründüğünü ele almıştır. Bu düşüncesini de hayatın din üzerindeki etkisini anlattığı örneklerle temellendirmiştir.Eserlerinde din ile ilgili konulara ve örneklere başvuran Tanpınar, toplum içerisinde anlam bulan topluma anlam veren dini anlatır. Din, hayat devam ettikçe, topluma ait hayat var oldukça devam edecektir, mesajını verir. Özellikle toplumlara göre değişen dinin ifade biçimlerinin müslümanlığımıza, Türk toplumunun islamiyete kattığı ruhaniyetin derinliğini net bir şekilde ifade eder.
Özet (Çeviri)
Ahmet Hamdi Tanpınar is an intellectual who thinks about the future of the society through writing about our society?s common subconscious, understanding of civilization, religious life, political turmoils, national factors, and social upheavals of his time.As we display in our study, Tanpınar deals with the changing face of the religion, which is simultenous with the change of the society. And he establishes this idea with the examples from life.Tanpınar who gives examples and subjects about religion tells the religion which takes its meaning from the society and makes the society meaningful. `Religion will exist alongside with the society? is one of his main themes of his Works. He clearly implies the depth of the spirituality mingled to the Islamic Religion by the Turkish society and to our religious life by the languge of the religion which differs according to the societies.