Katılım ve mevduat bankası çalışanlarının örgütsel bağlılıklarına yönelik ampirik bir çalışma
An empirical study on the organizational commitment of the employees of participation and deposit banks
  1. Tez No: 257809
  2. Yazar: SEMA SERT
  3. Danışmanlar: DR. EREN MİSKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Katılım Bankası, Mevduat Bankası, Organizational Commitment, Participation Bank, Deposit Bank
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Örgütsel bağlılık, işgörenin, örgüt amaç ve değerlerini benimsemesi, bu amaçlara ulaşmak için kendisinden beklenenden daha fazla çaba sarf etmesi ve örgüt içindeki varlığını sürdürmeyi istemesi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, örgütsel bağlılık, işgörenle örgüt arasında oluşan ve işgörenin örgütten ayrılma olasılığını azaltan psikolojik bir bağdır. Araştırmacılar, örgütsel bağlılıkla ilgili olarak farklı sınıflandırmalar yapmışlardır. Genel olarak örgütsel bağlılık duygusal, zorunlu ve normatif bağlılık boyutlarında ele alınmaktadır. Duygusal bağlılık, işgörenin kendisini örgütüyle özdeşleştirerek, örgütün üyesi olmaktan mutluluk duymasıdır. Zorunlu bağlılık, işgörenin örgütten ayrılmanın maliyetinin yüksek olacağını düşünerek ve örgütte kalmasının daha avantajlı olacağını hesaplayarak örgütte kalmaya devam etmesidir. Normatif bağlılık ise, işgörenin örgütte kalmak için yükümlülük hissetmesi sebebiyle örgütüne karşı duyduğu bağlılıktır.Bu çalışmanın amacı, katılım bankalarında çalışanların örgütsel bağlılıklarının mevduat bankalarında çalışanlarla karşılaştırılmasıdır.Araştırma, katılım ve mevduat bankalarında çalışanlara anket yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Örgütsel bağlılığın ölçülmesinde 1990 yılında Allen ve Meyer'in hazırlamış oldukları örgütsel bağlılık anketi kullanılmıştır. Anketi mevduat bankalarından 75 kişi ve katılım bankalarından 65 kişi cevaplandırmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır.Anketin analizi sonucunda, katılım bankalarında çalışanların duygusal ve normatif örgütsel bağlılıklarının, mevduat bankalarında çalışanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Zorunlu bağlılık açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Çalışmanın birinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramı tanımlanarak, örgütsel bağlılık sınıflandırmaları ile ilgili bilgi verilmektedir. Daha sonra örgütsel bağlılığı etkileyen kişisel, örgütsel ve örgüt dışı faktörler ile örgütsel bağlılığın sonuçları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise mevduat ve katılım bankalarında çalışan personelin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında fark olup olmadığı araştırılmış ve sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment can be defined as the adoption of the organizational goals and values by the employees, extra effort employees are putting to reach the goals and the willingness of the employees to stay in the organization. In other words, organizational commitment is the psychological attachment between the employee and the organization which decreases the possibility of the employee?s quitting the organization. Researchers have made different classifications of organizational commitment. In general, organizational commitment is addressed in affective, continuance and normative aspects. Affective commitment is the fact that the employee identifies him/herself with his/her organization and is satisfied with being a member of the organization. Continuance commitment is the fact that the employee continues to remain in the organization, considering that the costs of quitting the job will be high and that it will be better for him to stay with the organisation. Normative commitment is the one which the employee feels towards his organization due to the fact that he feels an obligation to remain in the organization.The purpose of this study is the compare the organizational commitment of employees working at participation bank to those working at at deposit banks.The study has been carried out by the application of the questionnaire method to those employees working at participation and deposit banks. The organizational commitment questionnaire prepared by Meyer and Allen in 1990 has been used in the measurement of the organizational commitment. The questionnaire has been answered by 75 employees from deposit banks and 65 employees from participation banks. SPSS programme has been used in the analysis of the data.As a result of the analysis of the questionnaire, it has been revealed that the affective and normative organizational commitment of those working at participation banks is higher than those working at deposit banks. In terms of continuance commitment, the results are found to be statistically insignificant.In the first section of the study, the organizational commitment concept and the classifications of organizational commitment is defined. Then the personal, organizational and non-organisational factors affecting organizational commitment together with the consequences of organizational commitment have been addressed. In the last section, the comparison of the organizational commitment of employees working at participative banks and deposit banks have been studied and the findings have been presented.