20. yüzyıl başlarında piyano müziğinde Viyana ve Paris
Vienna and Paris in piano music in the early 20th century
  1. Tez No: 257819
  2. Yazar: GÖKÇEN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OYA ÜNLER BAYKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yirminci yüzyıl, piyano, Viyana, Paris, Schönberg, Debussy, empresyonizm, serializm, The 20th century, piano, Vienna, Paris, Schönberg, Debussy, impressionism, serialism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yirminci yüzyıl başlarında dünyada farklı alanlarda yaşanan değişim, tarihin başka hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı ve etkili olmuştur. Çalışmada bu dönemi, piyano müziği açısından iki önemli şehir merkezi olan Viyana ve Paris'i temel alarak anlatmak amaçlanmıştır.Bu tezde, yüzyılın başlarında, sanat akımlarında yaşanan değişimlerden kısaca bahsedildikten sonra merkez olarak Orta Avrupa alınmış ve post-romantik bestecilerin, bu akımları nasıl etkiledikleri anlatılmıştır. Post-romantizm sonrasında yüzyılı etkileyen bu akımlar incelenirken, konu, Viyana için 2. Viyana Ekolü öncü bestecilerinden Arnold Schönberg; Paris için Empresyonist akımın önemli bestecisi Claude Debussy ile sınırlandırılmıştır. Her iki bestecinin yaşadıkları şehirlerle ilgili ayrıca bilgi verilmiş; bu şehirlerin bestecilerin hayatlarındaki rolü ele alınmıştır. Tez içerisinde Schönberg' in müziğini anlatmak için iki karakteristik piyano eserinin analizine başvurulmuştur. Debussy' de ise daha farklı bir yol izlenmiş; daha çok bestecinin müziğinin köklerine inilmiş ve etkilenmiş olduğu, geçmişte yaşamış bazı bestecilerin piyano eserleri ile Debussy' nin piyano eserlerinin kıyaslanması yoluna gidilmiştir.Son olarak, ortaya çıkan bilgiler ışığında her iki bestecinin yaşadıkları şehirler ve etkisinde oldukları akımlar doğrultusunda karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
No other period in history witnessed such quick and efficient changes in different spheres that the early 20th century witnessed. In this thesis we aimed to study into this period by centring on Vienna and Paris, which are two important cities in terms of piano music.After a brief outlook on the experiences in art movements at the turn of the century, central Europe has been taken as centre and how post-romantic composers influenced these movements has been explained. In analyzing these movements which influenced the century after post-romanticism, the topic was restricted to Arnold Schonberg, a leading composer of the Second Viennese School, representing Vienna, and to Claude Debussy, who was a prominent composer of the impressionism movement, representing Paris. Further information on the cities where both composers lived has been given and their role in the lives of these composers has been explained. In this study two of Schonberg?s peculiar piano pieces were analyzed to tell about his music. However, for Debussy, a different method was followed; his music was examined in depth and several piano pieces of some composers who lived before him and influenced him and his own piano pieces were compared.Finally, in view of the information obtained, the two composers were compared taking into account the cities both composers lived in and the movements by which they were influenced.