Gençlik ve sosyal gelişim: Gençlik örgütlerine katılan gençlerle bir araştırma
Youth and social development: A research with young people involved in youth organisations
- Tez No: 257820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM CILGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Gelişim, Gençlik Örgütleri, Gençler, Katılım, Social development, Youth organisations, Young people, Participation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara'daki gençlik örgütlerine katılan 18-25 yaşları arasındaki gençlerin bu örgütlere katılma nedenlerini ve örgütlere katılım sürecinin onların sosyal gelişimlerine etkisini çok yönlü analiz etmektir. Araştırma, gençlerin, ülkemiz örgün eğitim sistemi içerisinde yaşam için gerekli sosyal becerileri oldukça sınırlı düzeyde kazandıkları ve bu becerileri dahil oldukları gençlik örgütlerinde edindikleri hipotezinden yola çıkmaktadır. Bu bağlamda, araştırma kapsamında, örgütlere dahil olan gençlerin ve ailelerinin sosyo-demografik yapısının yanında, gençlerin örgüte yönelik düşüncelerini ve özellikle kendi bakış açılarıyla katılım sonundaki sosyal kazanımları ile katılımın hayatları üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmaktadır.Nicel araştırma deseninin kullanıldığı araştırmada, Ankara'da çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 30 farklı gençlik örgütünden yararlanan 18-25 yaş aralığındaki 97 gençten soru kağıdı aracılığıyla alınan bilgi ve görüşler değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan gençlerin sosyal ve kişisel gelişimleri üzerinde gençlik örgütlerinin son derece olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür. Gençler, örgüte katılım sonunda daha önce sahip olmadıkları bilgi ve becerileri edindiklerini, kendilerini ifade etme, sorumluluk alma, zorluklarla mücadele, dünyaya bakış açısı gibi konularda kendilerine son derece güvendiklerini ve gelecekten ümitli olduklarını ifade etmektedirler. Bunun yanında araştırmaya katılan gençlerin tamamı, dahil oldukları örgütü, kendi kazanımlarıyla uyumlu olarak, diğer gençlere de tavsiye etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims at analyzing the reasons behind the involvement of young people, aged between 18-25, in youth organisations in Ankara, as well as the effect of this participation on their social development at multi-levels. The research starts with the hypothesis that in Turkey, the young people do not get the social skills sufficiently enough in the formal education system, would get those skills from the youth organisations they are involved in. Within the framework of the research, the socio-demographic composition of the young people and their families, the views of young people about the organisations they are involved in and especially the social benefits after the involvement as well as the impact of this involvement on young people?s life will be evaluated on the basis of the perception of young people.In this study, which uses the quantitative research design, the views and information gathered through a questionnaire from 97 young people, 18-25 years old, involved in 30 different youth organizations working in various fields in Ankara, have been analysed.As a result of the research, it has been seen that the youth organisations have a very important and positive effect on the social and personal development of young people involved. After involvement, young people express that they have gained the knowledge and skills they have not had before, built self esteem on issues like self expression, taking responsibilities, overcoming difficulties, world view and they are full of hope about their future. Besides, all the young people taken part in the research have advised their organisation to other young people, which was in correlation with their own development.