Araştırma ve uygulama sürecinde heykelde erotizm
Eroticism in sculpture in the research and application process
  1. Tez No: 257848
  2. Yazar: MENİŞ CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. TURHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erotizm, Heykel, Varoluşculuk, Beden, Çıplaklık, Nesne, Eroticism, Sculpture, Existentialism, Body, Nudity, Object
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erotizm, duyum, duyular, algı ve duygu ile algılamak gibi anlamlar taşıyan estetik görsellik, hem cinselliğin yerini alan bir haz kavramı ve doyum olanağı, hem de kendi içinde kuramsal hale getirilmiş gizli bir dil ve bilince sahip bir olgudur. Estetik görsellik olgusunun doğru tanınmasına katkı sağlayan ve toplum ile sanat arasındaki ilişkiyi önemli ölçüde yansıtan bilim dalları olarak; felsefe ve estetik başı çekmektedir. Bu noktada da karşımıza doğru sanat sınıflandırmasının gerekliliği çıkar ki, üzerinde durulması gereken önemli bir kavramdır.Sanatta erotizm, cinsellik, aşk ve özgürlük alanında uçsuz bucaksız zengin duyarlılığı ile karşımıza çıkar. Sanatçı kendisinde birikim yapmış olduğu toplumsal olay, algı ve görsel sonuçları maskesiz yapıtlarında yansıtır. Dolayısıyla sanatçı, yapıtında farklı anlamlara bürünürken, psikolojik boyutuyla da içsel dünyasının bir yansıması olarak varlık kazanmaktadır. Bu yansıma ve kendini bulma edinimi, erotik imgelerin şekil aldığı biçimlerde alıcısına uzanan bir yolda sonuç bulmaktadır. Alıcı da yaşamından bir kesit olarak algıladığı imgeler karşısında simgelerle bütünleşmekte ya da bir ret etme eğilimi sergilemektedir. Bu bağlamda erotizm ve cinsellik sanatın en sık başvurulan imgeleri oluşturur. Sorgulanan etik ve sonrasında yaşanan başkaldırı, çeşitli toplumsal hareketlerin yarattığı etkilerle birlikte sonsuz bir sanatsal sınırsızlığın yolunu açar. Sanatın tanımı içerisindeki varoluş ifadesi, tanrısallığı içerirken; var etme; devingen süreç içerisindeki insan ile ilişkilidir. Figüratif yapı da bu süreç içinde yüksek benliğini erotizm ile var etmek amacıyla farklı yollar izlemektedir. ?Fakat tarihsel anlamda gizli anlam arasında bir seçim yapılması zorunlu değildir, her ikisi de orada mevcuttur. Figüratif yapı tarihsel olayı korur ve aynı zamanda onu tanrısal ilham olarak yorumlar, çünkü onu belli bir şekilde koruduğunda ancak yorumlayabilmektedir? (Auerbach 2004:151).Çağdaş sanat, haz ve beden ikilisinin vazgeçilmez iktidarı üstüne oturmaktadır. Sanatın en önemli kaynağı olan bu ikili, genellikle araç olarak kullanılmakta; sanat kavramına dahil edilmeye çalışılmaktadır. Dikkati çeken en uç nokta ise, bu ikili arasındaki ilişkinin abartılarak dışa taştığı, pornografi kavramıdır.İlk bölümde, çalışmanın amacı ve araştırma yöntemi tanımlama ve tarihsel sürecinden bahsedilerek varoluşsal sebebi incelendi; ikinci erotizm ve cinsellik'le bağlantılı olan bedenden ve pornografik yapısından bahsedilmiş. Üçüncü ve son bölümde ise erotizm'in sanat ile heykel sanat'ının ise nesne ile bağlantısı kurulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Visual esthetics which has such other meanings as eroticism, sensation, perceiving with senses and feelings is both a pleasure concept and a satisfaction opportunity that can be replaced with sexuality and an abstract phenomen that has a secret language and conscious within itself. Philosophy and esthetics are the main fields which contribute to the true definition of visual esthetics and reflect the relationship between society and arts. At this point, we encounter with the necessity of true art classification, which is a significant concept that needs to be elaborated.Eroticism in art displays itself with broad rich sensitivity in the field of sexuality, love and freedom. The artist reflects the social event, perception and visual results that he/she stored in his mind to his work without a mask. Therefore, while the artist disguises him/herself into different meanings in his/her work, he/she also gains existence as a reflection of his/her inner world with its psychological dimension. This reflection and self-discovery result in a path that extends to the recipient in the forms that shape the erotic images. The recipient on the other hand either integrates him/herself with the symbols or exhibits a tendency to reject with the images he/she perceives as a fragment of his/her life. In this regard, eroticism and sexuality are the most frequently referred images in art. The ethics questioned and the consequential uprising open the way of an infinite artistic limitlessness along with the impacts caused by various social movements. While the concept of existence within the definition of art comprises divinity, creation on the other hand is related with human within the dynamic process. Also figurative structure follows different paths in this process in order to display its super ego through eroticism. ?However, it is not required to make a selection between the secret meaning and historical meaning; both co-exist there. Figurative structure protects the historical event and at the same time interprets that as a divine inspiration, because it can only interpret when it protects it in some way? (Auerbach 2004:151).Contemporary art occupies the inevitable power of the duo of pleasure and body. This duo which is the most important source of art is usually used as a tool and is attempted to include in the concept of art. The most striking extreme point on the other hand is the concept of pornography where the relationship between these two is exaggerated and overflowed.The first section includes the objective of the study, the definition of the research method and the historical process and studies the existential reason; the second section covers the body associated with eroticism and sexuality and its pornographic structure. The third and last section tries to establish a link between the eroticism and art, and the sculpture and object.