Yaratım sürecinde heykelde eklemlenme (articulation)
Articulation in sculpture through the process of creation
  1. Tez No: 159980
  2. Yazar: SEVDİYE KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ŞİNASİ TEK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemlenme, Heykel, Sanat, Heterotopya, Kolaj, Asamblaj, Eklektisizm, Buluntu nesne, Simülakr, Articulation, Sculpture, Art, Heterotopia, Collage, Assemblage, Eclecticism, Found Object
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET KADIOĞLU, Sevdiye. Yaratım Sürecinde Heykelde Eklemlenme (Articulation), Sanatta Yeterlik Eseri Raporu, Ankara, 2005. Bu çalışmada başlangıçta bireysel eğilimlerden ve ilgilerden yola çıkılmış olmasına karşın, sanatsal değerlerin, kompozisyona dönüşmüş düşüncelerin ve yorumların sanat sorunsalları olarak ortaya konup biçim diliyle sorgulanması amaçlanmıştır. Araştırmanın ve çalışmaların oluşum aşamasında heykel geleneğindeki heykel plastiğini oluşturma isteği taşıyarak çalışmalar biçimlendirilmiştir. Ancak bu isteğe rağmen tasarlananlardan başka açılımlara yönelerek, kişisel anlatımda yeni anlatım olanakları denenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma ve uygulama çalışmasına insan ve sanat yapıtını oluşturma süreci düşünerek yaratma sürecindeki eklemlenme olgusunun gerekliliği üzerinde durmak gerektiği düşüncesinden yola çıkılmıştır. Sanatın elemanları, öğeleri, sanatçının belirleyeceği ve önceki yapılanlardan farklı bir oranla ve üslupla bir araya gelerek biçim alır. Sanat yapıtında, önceki işlerden farklılık yaratan, önceden adını koyamadığımız ancak yapıtta bizi etkileyen unsurların bütününün, varolan yeni gerçekliğin adıdır eklemlenme. Bu bağlamdaki bir anlayışla, yapılan çalışma ele alındığında, raporda bölümler şu şekilde yer almıştır: Birinci bölümde eklemlenme kavramının genel tanımının yapılmasının yanı sıra ; sentezlerime, bütünselleşme, seçmecilik (eklektisizm), heterotopia, kolaj, asamblaj, montaj gibi kavramlarla tanımlanabilecek nitelikte hem metodolojik bir araç olduğu hem de teknik bir kavram niteliği taşıyan özellikleri irdelenmiştir. İkinci bölümde görsel bir olgu olarak eklemlenmenin simgeler bağlamında ele almışı üzerinde durulmuştur. Gerçeklik bağlamında, ayna, mekan ve zaman kavramlarının ilişkilendirilmesi örneklenmiştir. Üçüncü bölümde, araştırma ve uygulama sürecinde gerçekleştirilen heykel çalışmalarının değerlendirmesi yapılmıştır.20. Yüzyıl düşünürleri bu yüzyılda sözcük oyunlarının hakim olacağını belirtmişlerdir. Görüntünün hakim olduğu plastik sanatlarda da durumun pek farklı olmayacağı, değişik eklemlenme olgularının gerçekleşmeye başladığının belirtileri hayata geçmiş bulunmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, heykel ile mimarinin birlikte kullanıldığı yeni bir adlandırma oluşturulmuştur. Heykel gibi mimari yapıtlar oluşturma uygulamaları iki binli yılların başından bu yana bazı Avrupa ülkelerinde görülmektedir. Bu uygulamalarda heykel ile mimarinin bir aradalığını belirtmek üzere mimarlık sözcüğünün karşılığı olan“ architecture”ile heykeltıraşlık sözcüğünün karşılığı olan“sculpture”sözcüklerinden yola çıkarak yeni bir adlandırma da“Archisculpture”olarak gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Gerçekleşen bu uygulamalardan bir çıkarsama yapıldığında, eklemlenmenin 21. yüzyılda birçok alanda özellikle de sanatta önemli gelişmeleri gerçekleştirecek bir olgu olarak karşımıza çıkacağı belirtilebilir. Bu çalışmada gerekli, yeterli ve uygun koşullar gerçekleştiğinde yaratım sürecinde eklemlenme olgusu gerçekleşir ve gerçekleşmelidir görüşü savunulmaktadır. Sanat yalnızca bir el becerisi, teknik beceri değil, aynı zamanda bir bakış açısıdır. Bilgi, düşünce, yeni fikirler, yaşam felsefesi uygun teknik ve malzeme ile uygun koşullarda bir araya geldiğinde sanat nesnesi olabilmektedir. Nasıl ki dilin oluşması için gerekli harfler hecelere, heceler kelimelere, kelimeler cümlelere eklemlenme yoluyla dönüşüyorsa sanat dili de benzer bir yolla oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT KADIO?LU, Sevdiye, Articulation In Sculpture Through The Process Of Creation, Report On The Study For Proficiency In Art, Ankara, 2005. Although the starting point of the study was the individual dispositions and interests at the beginning, in the later stages, the goal has been to present the artistic values, ideas and interpretations which have become a composition as artistic concerns; and to question them through the language of form. The works have been shaped preserving the desire to form the plastic of sculpture within the tradition of sculpture. However, despite the desire, there hes been an attempt to experiment with new possibilities for personal expression through a search for perspectives other than the desired ones. In the project, both a research and a practice study, the main starting point, has been the idea to emphasize the need for the articulation phenomenon considering the relationship between human being and the process of creating a work of art. The elements and component of art come together in a proportion and a style different from the previous ones which the artist himself will determine. Articulation means the whole of all the components which impresses us, which makes a difference to the previous ones, which we can't name but at the same time impresses us; it is just the name for the new reality that exists. When the study is considered in such a context, the report can be said to have the following sections: In the first section, a general definition of the concept articulation is given. In addition there is a discussion over the properties of articulatin, which clearly shows that articulation is both a systemetical too! that can be defined with the concepts such as synthesis, unification, eclecticism, heterotopia, collage, assemblage, montage, and a technical term.IV In the second section, articulation as a visual phenomenon has been dealt within the context of symbols. The relationship between the concepts of mirror, time and space have been given as an example within the context of reality. In the third section, the sculptural works created through the process of research and practice have been evaluated. The philosophers of the 20 th century have stated that this century will be dominated by a play with words within this context, the situation will be no different for the plastic arts where appearance (image) rules and it's needless to say that we have already been experiencing the signs of the realization of various articulation phenomena. To give an example, a new term only for sculpture and architecture has been developped. The practices of constructing architectural works which resemble a sculpture are common in some European countries since the beginning of the year 2000.“Archisculpture”entirely a new term deriving from the words“architecture”and“sculpture”has been used for these practices in order to express the coherence of sculpture and architecture. When a deduction has been made out of these practices, it can be proposed that articulation will be a phenomenon which will cause new developments in various areas. In the study, it has been argued that when required, sufficient and suitable conditions are met, the articulation phenomenon will and must be realized in the process of creation. Art is not only a craft or a technical skill but also a vision. Knowledge can be an object of art when suitable technique and material comes together under suitable conditions. In order that the language be formed, letters come together to form syllables, syllables to form words and words to form sentences through a way of articulation, so is formed the language of art.