Birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliğine geçiş süreci
Transition process from primary healthcare to family practice
- Tez No: 257953
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Sağlıkta Dönüşüm Programı, Sağlık Hizmetleri, Famil Physicianist, Transformation in Health Program, Health CareServices
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı ?Aile hekimliğine geçmiş bölgelerde çalışanlar yeni sistemden memnun mu?? sorusuna cevap aramaktır. Sağlık hizmetlerinin tanımı, önemi, sunumu, sınıflandırılması ile sağlık hizmetlerinin siyaset, örgüt, finansman gibi etkenlerden kaynaklanan sorunları çalışmanın birinci bölümünde ele alınmıştır. Sağlık hizmetlerine sağlanan finansman yöntemleri ve sorunları ikinci bölümde ayrıntılı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise sağlıkta dönüşüm programının ayrıntıları ve aile hekimliği ile olan bağlantısı üzerinde durulmuştur.Çalışmada literatür taraması ve arkasından alan araştırması yani bir anket uygulaması yapılmıştır. Çeşitli kuruluş ve derneklerin görüş ve bildirileri ile birlikte anketten elde ettiğimiz bulgular bizi sonuca götürmüştür. Aile hekimliği modelinin Türkiye koşullarında ne derece uygun bir model olduğu iyi incelenmeli ve başarılı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için izlenmesi gereken yol iyi planlanmalıdır sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search for an answer for the question ?Is the medical staff who work in the regions which pass to the family physician model satisfied with the new system?. The definition, importance, presentation, classification of health care services and the problems of health care services caused by politics, organizations, financial issues are considered in the first chapter of this study. The methods and problems about finance provided for health care services are examined elaborately in the second chapter. In the third chapter the details of transformation in health program and it?s relation with family physician model are emphasized.Literature review and afterwards a field study-a survey- are made in this study. The opinions and declarations of various organizations and associations with our findings from the survey led us to the conclusion. A conclusion was reached that it should be well examined if the family physician model fits to Turkey?s conditions and the path which needed to be followed in order to actualise this family physician model should be well planned.