Divan-ı Şemsi Hayâlî Tuhfetü'l-Uşşak metin ve inceleme
Divan-i Şemsi Hayâlî textual analysis
- Tez No: 257956
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân-ı Şems-i Hayalî, Tuhfetü'l-uşşâk, Şemsî Hayalî, LeblebiciBaba, Tekke edebiyatı, Divan-ı Şems-i Hayali, Tuhfetu?l-uşşak, Şemsi Hayali, Leblebici Baba, lodge literature, dervish lodge
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 502
Özet
Erzincanlı Şemsî Hayalî [Leblebici Baba], XIX. yüzyıl divan-tekkeşairlerindendir. Ümmî bir kimsedir. Leblebi satarak geçimini sağladığı için LeblebiciBaba olarak ün kazanmıştır. Şemsi Hayalî daha çok yakın çevresi tarafından tanınanbir şairdir. Şiirlerinde hem arûz hem hece veznini kullanmıştır. Yaşadığı dönemegöre ağdalı bir dil kullanmıştır. Divanını Terzi Baba'nın Kenzu'l-Miftah isimli eseriile dil bakımından karşılaştırdığımızda Arapça ve Farsça terkiplerle süslediği birüslup kullandığını görürüz. Bu tezde öncelikle Leblebici Baba Süleyman Efendi'ninhayatı, yaşadığı devir ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilerek, Tuhfetü'l-uşşâkisimli eseri şekil ve muhteva yönünden tahlil edilmiştir. Bu incelemede SüleymaniyeKütüphanesi, Yazma Bağışlardaki nr. 2925 elyazma nüsha esas alınarak tenkitlimetni verildi. Matbu nüsha ?Bab-ı Ser Askerî Matbaasında Tab` ve Temsilolunmuştur - 20 Safer 1297? (13 Şubat 1879'da basılan matbu nüsha) ile metinbirliği sağlanarak farklılıklar dipnotlarda gösterildi. Yırtık, silik ve okunmayanbölümler de matbu nüshadan tamamlandı.?
Özet (Çeviri)
AbstractŞemsî Hayalî of Erzincan [Leblebici Baba (Father Chickpeas)] is a divan -?tekke? (lodge) poet of 19th century. He is an illiterate person. He is known as FatherChickpeas since he earns his living by selling roasted chickpeas. Şemsi Hayalî wasnot a known poet in his time. The poet, recognized by his close friends andsurroundings, used ?aruz? and syllabic measures together prosperously. His speechwas redundant compared to other poets of his time. When we compare him with hismaster Terzi Baba (Father Tailor)?s Kenzu?l-Miftah in terms of language, we noticethat his wording is garnished with Arabic and Persian combinations. In this thesis,first brief information is provided about the life, age and literary identity of LeblebiciBaba Süleyman Efendi, and then his work, named Tuhfetu?l-uşşak, is analyzed interms of form and content.The manuscript in Süleymaniye Library, Donated Writings is referenced inthis study where the text including criticism and transcription is given. Textual unitywith the printed copy in Atatürk library is maintained, and diversities are noted infootnotes. Printed copy is referenced for torn, erased and unreadable parts. Thepersons, concepts, concepts regarding Sufi way of life are specified and supportedwith examples.