Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak ve Yürüyüş dergilerinin değerlendirilmesi ve tahlilî fihristi
The evaluation and annotated biblipgraphy of Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak and Yürüyüş Literary magazines
  1. Tez No: 258048
  2. Yazar: SABAHATTİN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA BAŞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak, Yürüyüş, Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak, Yürüyüş
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Dergiler, çıkarıldıkları dönemin kültür, sanat ve edebiyat ürünlerini yansıtmak ve o dönemin gündemindeki konuları, tartışmaları, kültür, sanat ve edebiyat olaylarını ortaya koymak açısından önemli kaynaklardır. İletişim olanaklarının şimdiki gibi gelişmediği bir dönemde dergiler, şair, yazar ve fikir adamlarının soluyan nefesini okuyucularına ulaştıran önemli iletişim kaynakları olmuştur.Bu çalışmada Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yayınlanmış olan Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak ve Yürüyüş dergilerinin tematik değerlendirmesi yapılmış ve tahlilî fihristi hazırlanmıştır. Dergilere bir dönemden nelerin yansıdığı tematik olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmamızın kaynağını teşkil eden dergilerin genel bibliyografik künye bilgileri yanında, çıkış amaçları ve yansıttığı düşünce özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Literary journals are important sources in terms of reflecting cultural, artistic and literary products of their times as well as reflecting discussions, cultural, artistic and literary events of the time. In a time, when the communication opportunities were not as advanced as they are now, literary journals convey the ideas of poets, authors and thinkers.In this work, the literary journals, Harb Malülleri, Yeni Kitap, Yeni Kalem, Irmak and Yürüyüş, were classified and a detailed table of contents were prepared. I provided the identity information of the literary journals as well as their missions and ideas.