Suçun sosyal ve ekonomik belirleyicileri: Kayseri örneği
Social and economic determinants of the crime:The case of Kayseri
- Tez No: 258172
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Crime, Economic models of crime, Determinants of crime
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ilinde suç sayılarını belirleyen faktörler ampirik olarak ortaya konulmuştur. Burada amaç; suçun, sosyo-ekonomik faktörlerden etkilendiğini ortaya koymaktır. Çalışmada önce suç olgusunun belirleyicileri ile ilgili yapılmış teorik ve ampirik çalışmalar üzerinde durulmuştur. Sonra suçun ekonomik modelleri hakkında bilgi verilmiştir. 2002-2008 dönemi il merkezi suç sayıları ile sosyo-ekonomik verilerin baz yıla göre değişimleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Son olarak, Kayseri ilinin 2002-2008 dönemi il merkezi suç sayıları ile sosyo-ekonomik verileri arasındaki ilişki tesadüfi etkiler yaklaşımıyla, iki yönlü hata bileşenli regresyon modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonrası suçu işsizliğin ve nüfusun pozitif etkilediği, yani işsizlik ve nüfus artarken suç sayılarının arttığı, gelir ve polis sayıları ile suçun negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Eğitim verileri ile suç arasındaki ilişki de ise, lise mezunlarının sayısının artması, suçu artırır sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç önceki çalışmalara benzer bir tespittir. Bu sonuçlar literatüre doğrudan katkı sağlayan ilk çalışmanın sonuçlarıdır. Çalışma bu yönüyle sonraki çalışmalara önemli bir destek niteliğindir.Anahtar kelimeler; Suç, Suçun Ekonomik Modelleri, Suçun Belirleyicileri
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that determine the crime numbers in Kayseri have been presented by empirically. The aim is to introduce that the crime is effected from the socio-economic factors. Firstly, theoretical and empirical works related with the determinants of crime is examined. Then, the economic models of the crime have been presented. For the period 2002-2008, the change in the city center crime numbers and in the data for socio-economic variables, according to a base year, comparatively analyzed and evaluated. Finally, the relationship between city center crime numbers and socio-economic variables, for the term 2002-2008, has been analyzed through two-way random effect error components regression model. As a result of the analysis, it has determined that unemployment and population effect crime positively. That is, the crime numbers increases as unemployment and population increase, and the crime numbers are negatively related with the income and the police numbers. The results of the analyses related with education and crime indicated that the number of crime increases as the number of high school graduates increases. This result is similar to the previous studies. These results are the first results that contribute to the literature directly. For this aspect, the study is an important support for the next studies.