Tarih öğretim alanı olarak müzelerin kullanılmasının toplumsal tarih bilincinin kazandırılmasındaki etkileri
The effects of the use of museums as a history education area on providing social awareness of history
  1. Tez No: 258175
  2. Yazar: FİLİZ YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN, DOÇ. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, müze temelli eğitim, toplumsal tarih bilinci, müfredat programı, kültürel miras, Museum, museum based education, social awareness of history, curiculum program, cultural heritage
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
?Tarih Öğretim Alanı Olarak Müzelerin Kullanılmasının Toplumsal Tarih Bilincinin Kazandırılmasındaki Etkileri? başlığını taşıyan tez çalışması, müzelerin öğretim alanı olarak kullanılması yoluyla toplumsal tarih bilincinin gelişimine katkıda bulunulabileceğini savunmaktadır.Tez içeriğinde öncelikle müze kavramı ve bu kavramın tarihsel süreçte gösterdiği değişim ve gelişim ele alınmış ve müze türleri tanıtılmıştır. Müzelerin kullanım alanları ve özellikle de eğitim alanında kullanımı üzerinde durulmuş, Türkiye'de müzelerin öğretim alanında kullanım düzeyinin ortaya konulması amacıyla Kayseri örneği üzerinde bir araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları değerlendirilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat yapılandırma süreci içerisinde Sosyal Bilgiler Müfredat Programı, müzelerin öğretim alanı olarak kullanılması açısından değerlendirilmiştir. Müfredat programı amaçlarına ve kazanımlarına uygun olarak yapılandırılıp, uygulamaları tamamlanan, müze temelli uygulama örneği sonuçları, toplumsal tarih bilincinin geliştirilmesi açısından değerlendirilmiştir. Bu şekilde müzelerin öğretim alanı olarak kullanılmasının toplumsal tarih bilincinin gelişmesindeki olumlu etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Tez kapsamında gerçekleştirilen Kayseri ili Melikgazi İlçesi'nde yapılan görüşmeler; toplumsal tarih bilincinin geliştirilmesinde çok önemli olduğu Millî Eğitim Bakanlığı tarafından vurgulanan müzelerin, eğitim alanında yeterli seviyede kullanılmadığı sonucuna ulaşılmasında etkili olmuştur. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı'nın . müzelerde eğitim uygulamaları hem de aktif öğrenme yöntemleri konusunda, uygulayıcı öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerine önem vermesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis work, which carries the title of ?The Effects of The Use of Museums as a History Education Area on Providing Social Awareness Of History?, defends the idea that the use of museums as a history education area can contribute to the development of social awareness of history.In the content of the thesis work, firstly, the concept of museum and the period of change and development of this concept are discussed and the types of museums are introduced. This work focuses on the usage area of the museums especially on the education side. With the purpose of presenting the usage level of museums in education in Türkiye, there will be a research on the Kayseri sample. The results of this research will be evaluated. In the process of reconstructing the new curriculum of The Ministry of Education, the Social Sciences curriculum will be evaluated in terms of the usage of museums as education areas. The results of sample application, which are apllyed according to the ciriculum objectives and attainments, will be evaluated in terms of developing social awareness of history.By this way the positive effects of the usage of museums as an education area on the development of social awareness of history will be introduced.The debates about the thesis content held on Melikgazi province of kayseri has been effective in terms of reaching the result of insufficient usage of the museums in education area, of which its importance for the development of social awareness of history is emphasized by The Ministry of Education. As a result it can be concluded that The Ministry of Education is to give importance to the educational practices in museums and avtive learning methods and the in service training of teachers.