Geri Dön

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin disiplin anlayışları

Religious culture and moral knowledge teachers? approach to discipline

  1. Tez No: 258176
  2. Yazar: NAZIM BAYRAKDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194

Özet

Eğitimde disiplinin önemi ve gerekliliği konusunda herkes hemfikir olmasına rağmen disiplinin amacı ve nasıl sağlanacağı konularında yaklaşım farklılıkları bulunmaktadır. Genelde öğretmenler, özelde ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri geçmiş yaşantıları, kişilik özellikleri, değer yargıları ve kültür seviyelerinin etkisiyle farklı disiplin anlayışlarını benimsemektedirler.DKAB öğretmenlerinin baskı, korku ve cezaya dayalı geleneksel disiplin anlayışını terk edip demokratik değerleri ve öğrencilerin kişilik haklarına saygıyı esas alan yeni disiplin anlayışını benimsemeleri, din eğitim-öğretiminin özgürleştiren bir süreç haline getirilmesi ve din öğretimi programlarında belirtilen hedeflere ulaşılması bakımından oldukça önemlidir.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin disiplin anlayışlarının ne olduğunu ortaya koymayı amaçlayan ve anket tekniği kullanılarak yapılan bu araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:a)Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin büyük bir bölümü, öğrencileri korkutmaya yönelik uygulamaları disiplin açısından gerekli bulmaktadır.b)Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin büyük bir bölümü, disiplin konusunda sistemli, bütüncül ve bilimsel bilgilere yeterli ölçüde sahip değildir. Bu durum, onların disiplin konusunda çelişkili bir düşünce yapısına sahip olmaları sonucunu doğurmaktadır.c)Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin imkânları olsa branşlarını değiştirmek isteme, eğitim-öğretimle ilgili yaptıkları çalışmaların hiçbir işe yaramadığı hissine kapılma, okula gelirlerken kendilerini gergin ve huzursuz hissetme durumları, disiplin anlayışlarını etkilemektedir.

Özet (Çeviri)

Although everyone agrees on the importance and neccesity of discipline, there are different approaches regarding its purpose and application. In general, teachers, in particular teachers of Religious Culture and Moral Knowledge , because of their past experiences,personal characteristics,values and cultural backgrounds,have all different point of views on dicipline matters.In order to make religion training-teaching a more democratic proccess and to succed the desired goals in religion teaching programmes, it is important for DKAB teachers leave punishment, pressure, fear and new discipline approach and must accept contemporary discipline approach that shows respect to students? individual and democratic rights.In order to identify Religious Culture and Moral Knowledge teachers? approach to discipline, survey technique is used and following results have been found:a) Most Religious Culture and Moral Knowledge teachers think that students must afraid from teachers. And this is neccessary for discipline.b) Most Religious Culture and Moral Knowledge teachers do not have required systematic,scientific,unified knowledge regarding discipline. And this situation cause a conflicting point of view for teachers.c) Religious Culture and Moral Knowledge teachers? wish to change their branch,their negative feelings about their own branch, and feel themselves nervous and anxious while going school effects their understanding of discipline.

Benzer Tezler

  1. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin disiplini bozan öğrenci davranışlarına karşı tutumları

    Religion and Ethics Teachers' attitudes towards students involved in disciplinary misconduct

    HAYRİ GÜZEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    DinMarmara Üniversitesi

    İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ZEKİ AYDIN

  2. İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde eğitsel oyun yönteminin uygulanma durumu(Tuzla örneği)

    The case of implementation of the educational drama method in religion and ethics course in the primary school level (A case study from Tuzla )

    METİN ÇANGIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Eğitim ve ÖğretimYeditepe Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. HAMİYET SAYAN

  3. İlköğretim II. kademe din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde gezi-gözlem ve inceleme yönteminin uygulanma durumu (Şanlıurfa örneği)

    The Application of the method travel-observation and examination in the religious and ethic courses of the secondary school (the case of Sanliurfa)

    EKREM SERİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    DinErciyes Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. ŞEVKİ AYDIN

  4. İlköğretim okulları ıı. kademedeki din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlikleri (Kayseri il merkezi örneği)

    Classroom management competence of religion culture and ethic knowledge teachers at second level in primary schools (case of centrum of Kayseri)

    RECEP UÇAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Eğitim ve ÖğretimErciyes Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHAMMED ŞEVKİ AYDIN