Hesiodos'a göre Yunan tanrıları ve sıfatları
The Greek gods and their attributes according to Hesiodos
- Tez No: 258174
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Tanrı, Kahramanlar, Tanrıların doğuşu, Tanrısal Yaratıklar, Mythology, God, Heroes, Theogony, Godlike Creatures
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tez konum, Yunan tanrılarının incelenmesiyle ilgili olduğu ve dolayısıyla mitolojik içerik taşıdığı için, ?giriş? bölümünde ilk önce mitolojinin tanımı üzerine durulmuş, çeşitli araştırmacıların mit, mitos ve mitolojinin tanımı üzerindeki görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra, mitos çeşitleri ve mitlerin bazı özellikleri üzerinde kısaca durulmuştur. Bunun akabinde, mitolojinin konusu, diğer alanlarla ilişkisi irdelenmiş, konu üzerinde söz sahibi bazı araştırmacıların görüşleri verilmeye çalışılmıştır.Birinci bölümde, Anadolu kültürlerinde tanrı(ça) inançları hakkında bilgiler verilmiş, Aynı bölüm içerisinde, Yunan tanrıları hakkında geçmişte ve günümüzde ilgili araştırmacıların yaptıkları yorumlar ve verdikleri bilgiler bir bütünlük içerisinde sunulmuş, ayrıca Yunan tanrılarının oluşum ve gelişim süreçleri kısaca açıklanmıştır. Bölümün sonunda ise Olympos tanrıları ve diğer Yunan tanrı(ça)ları ile ikinci dereceden tanrısal yaratıklar hakkında kısa tanıtıcı bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümün başında Hesiodos ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, Hesiodos'a göre Yunan tanrı(ça)larının ortaya çıkışlarına geçilmiştir. Bu bölümün işlenmesinde, Hesiodos'un ?Theogonia? (Tanrıların Doğuşu) adlı eseri esas alınmış, o yüzden konular büyük oranda eserdeki sıralamaya sadık kalınarak ele alınmıştır. İlk önce, İlk Yaratılış ve titanların (on iki titan, Kyklop'lar, Yüz Kollular, Erinis'ler, Gigant'lar, Nyks'in Çocukları, Pontos'un Çocukları, Ejderler soyu, Okeanos'un Çocukları ve Güneş Soylular) ortaya çıkışları, bir takım nitelikleri ve hikâyeleri anlatılmış, daha sonra Olympos tanrılarının ortaya çıkışları, sıfatları ve yer yer hayat öyküleri ele alınmıştır. Bölüm içerisinde, Theogonia'da adı geçen mitolojik kahramanlara da yer verilmiştir. Ölümlülerle evlenen tanrıçalar, İapetosoğulları ve Pandora Efsanesi ve son olarak da Yeraltı (Ölüler) Ülkesi anlatılmak suretiyle tez çalışması sona erdirilmiştir. Bütün bu konular işlenirken, her konunun sonunda, o konuyla ilgili Theogonia dışındaki başka eserlerden de bilgiler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the fact that my thesis topic is concerned with the survey of the Greek gods, thus containing mythological contents in ?the introduction? part, first the definition of mythology is declared and the opinions of different researchers on the definitions of myth, mythos and mythology take place. Next, the types of mythos and some characteristics of myths are referred shortly. Then the subject of mythology and its relationship with other fields are studied; with the opinions of the influential researchers satisfying information is tried to be given.At the first part, at Anatolian cultures informations about faithes of god(dess) is be given. Inside the same part, the comments and information given by the related reseachers, which belong to the past and today are presented in coherence; besides the formation and development process of Greek gods is explained shortly. At the end of the part, short and introductory information is given about the gods of Olympus, other Greek gods and godlike creatures on the second rank.At the beginning of the second part, some information about Hesiodos and his works is given and it is followed with the first generating of Greek gods according to Hesiodos. In the proceeding of this part, Hesiodos? work called ?Theogonia? (The Birth of Gods) is based upon, that?s why the subjects are mostly handled keeping the order in the book. Firsly, the first creation, and the first appearance, some qualifications and stories of the titans ( the twelve titans, the cyclops, Hekatonkhires, erinisler.giants , the children of Nyks, the children of Pontos, the dragons? breed, the children of Oceanos and sun breeds) are told; then the originating, characteristics, now and then the stories of Olympus gods are discussed. Inside this part, the mythological heroes who are mentioned in Theogonia,also take place. The thesis is completed by telling the stories of goddesses who marry mortals, the children of Iapetos and the myth of Pandore and finally Tartarus, the underworld (of the dead). While all these subjects are going on , information from the works excepting Theogonia is transferred at the end of each subject.