103 numaralı Gürün Şer'iyye sicili (h. 1289-1290) transkripsiyon ve değerlendirmesi
The transcription and the evaluation of the 103 numbered Gürün Şer?iyye Register (h.1289?1290)
- Tez No: 258181
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gürün, Şer'iyye Sicili, Kadı, Gurun, Court Records, Kadi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Çalışmamızda, H.1289?1290 (M.1872?1873) yıllarını içeren 103 Numaralı Gürün Şer'iyye Sicili incelenmiştir. Şer'iyye sicillerinin şehir tarihleri açısından taşıdığı önemden dolayı, çalışmış olduğum Gürün Şer'iyye Sicili'nde bulunan 191 adet belge basit transkripsiyon tekniği ile günümüz alfabesine çevrildikten sonra bir plan dahilinde tasnife tabi tutularak değerlendirilmiştir.Tez, giriş ve sonuç bölümü hariç üç ana bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde: Osmanlı hukukunun kaynakları, kadılık kurumu, şer'iyye mahkemeleri, şer'iyye sicilleri ve Gürün hakkında bilgi verilmiştir. I.Bölümde: Defterde bulunan belgelerin tamamının özetleri yapılmış. II. Bölümde: Basit transkribe tekniği ile yapılan, metin transkripsiyonu aslına sadık kalınarak, bu bölümde verilmiştir. III. Bölümde: Defterde bulunan belgeler, idari teşkilat, sosyal yapı ve iktisadi durum açısından değerlendirilmiştir.Sonuç kısmında ise çalışmadan ortaya çıkarılan neticeler genel olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
We studied in this thesis the number 103 the judicial records of Gurun City between the years H.1289?1290 (M.1872?1873). The judicial records are very important for the history of every city therefore analysed the judicial records of Gurun City which are totally 191 copies, by classifying them, after transcribe it to modern alphabet by using simple transcription technique.The thesis is consisting of three parts except introduction and conclusion parts. In the introduction part we have informed about the sources of Ottoman Law, the Law Lord Institution, the judicial records Courts, the judicial records, and the City of Gurun. In the first part, all the information found in the Chronicle is summarized. In the second part the text which transcribed by using simple transcription technique with depending on its original version is given. In the third part the documents which found in the Chronicle are analysed considering ruling system, social constitution and financial circumstances.In the conclusion part the inferences we have reached at the end of this thesis are indicated in general.