Demokrat Parti Dönemi Türkiye'nin iç güvenliği (1950?1960)
Internal security of the Turkey in the Period of Democratic Party (1950-1960)
- Tez No: 258183
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, İç Güvenlik, Menderes, 1950-1960, Türk Siyasî Hayatı, Democratic Party, Internal Security, Menderes, 1950-1960, Turkish Policy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışma ile 1950 Mayısından 1960 Mayısına kadar ülke yönetimi elinde bulunduran Demokrat Parti iktidarı sırasında Türkiye'nin iç güvenliğini etkileyen siyasî, sosyal sebepler, öne çıkan tartışmalar, konular ve yaklaşımlar incelenmiştir. Bu çalışma giriş ve üç büyük bölüm ve sonuçtan oluşmuştur. Olayların bir bütünlük arz etmesi bakımından bölümler içerisindeki konu ve olaylar kronolojik bir sıra içerisinde verilmiştir.Öncelikle DP'nin iktidara gelmesi, Türkiye'nin siyasî, sosyo-ekonomik durumu, asayiş durumu ve iç güvenlik yapısı ve teşkilatları hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'de daima siyasî gelişmeler ile iç güvenlik arasında bir ilişki vardır. Bu nedenle Türkiye'deki siyasî, sosyal hayatı etkileyen DP iktidarının icraatları, dönemin iç güvenlik sorunları ortaya konulmaya çalışılmıştır.DP dönemi iç güvenliği etkileyen siyasî, sosyal faaliyetler ve olaylar incelenmiştir. Bu olayların meydana gelmesine iktidar-muhalefet ilişkilerinin ne şekilde etki ettiği anlatılmıştır. Siyasî akımlar, işçi hareketleri ve öğrenci olaylarının nasıl bir gelişim izlediği anlatılmıştır. Aynı zamanda bu dönemde meydana gelen suç türleri, DP hükümetlerinin bu konularla ilgili olarak aldığı tedbirler ve yapılan düzenlemeler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Türkiye'deki iç güvenlik problemlerinin dış politik gelişmelerden etkilendiği varsayımından hareket edilerek iç güvenliği etkileyen dış gelişmeler de ayrı bir bölüm halinde incelenmiştir. Böylece DP dönemi diye adlandırılan 1950- 1960 yılları arasında Türkiye'nin iç güvenlik durumu ve topluma yansımaları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this project it was examined the political and social causes, issues, approaches and popular discussions which affected the internal security -from May 1950 to May 1960- during the period of Democratic Party was in power. This research is composed of three parts; introduction, development, and conclusion. Issues and events are given in a chronological order.First of all, many informations are given about Democratic Party Goverment?s coming to power, Turkey?s political, socio-economic circumstances, public security conditions and the structure of internal security organization. There?s always a connection between political happenings and internal security. So the achievements of Democratic Party which influenced political and social life and the problems of internal security are revealed in this study.The political and social affairs that affected internal security are searched the relations between the party in power and opposition party also their contributions to those events are examined. The political currents, the movements of the workers and events of students are handled, too. At the same time I tried to put forth the types of crimes in this period, the preventive measures and arrengements taken by Democratic Party for consideration.It is estimated that tha problems of internal security in Turkey are derived from foreign political affairs. So the foreign affairs of the world are handled in a different part. The internal security situations in the period of Democratic Party and its reflection are explained in this Project.