Kredi gelişmelerinin sistemik risk üzerine etkisi: Türkiye uygulaması
The effects of credit developments on the systemic risk in Turkey
- Tez No: 258277
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi Riski, Sistematik Risk, Finansal Krizler, Bankacılık Sistemi, Credit Risk, Systemic Risk, Financial Crises, Banking System
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
2007 yılı ikinci yarısında ABD'de eşik altı ipoteklere dayalı menkul kıymet piyasalarında başlayan ve daha sonra küresel finansal piyasalarda benzer riskli yatırım araçlarına olan talebin azalması ve bu menkul kıymetlerin fiyatlarında ciddi düşüşler şeklinde kendini gösteren küresel krizin etkisiyle kredi kanalının etkinliği yeniden sorgulanmaya başlanmıştır. Global likidite daralmasının yaşandığı bir ekonomik ortamda finansman maliyetlerinin artması ve bankaların risk iştahının gerilemesi, finansal sistemce tahsis edilen kredilere ilişkin koşulların sıkılaşması ve kredi faizlerinin artmasıyla sonuçlanmıştır. Diğer yandan, firmaların ve bireylerin borç ödeme güçlerinde yaşanan gerileme ise sorunlu kredilerde artış yaşanmasına neden olmuştur. Bilindiği gibi, birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi ülkemizde de tüketim ve yatırım esas olarak bankacılık sistemince kullandırılan kredilerle finanse edilmektedir. Bu çerçevede, bu çalışmada makroekonomik faktörlere ve/veya bankacılık sistemine ilişkin gelişmelerin hane halkına ve firmalara tahsis edilen kredileri dolayısıyla iktisadi faaliyeti nasıl etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the effect of the crisis erupted in the U.S. subprime mortgage markets during the second half of 2007 and reduction in demand and prices of similar risky securities in global financial markets, the credit channel activity has began to be questioned again. In response to increasing financing costs due to tightening global liquidity conditions, diminishing bank?s risk appetite; the credit conditions tightened and credit interest rates increased. On the other hand, the weakening debt service capacity of households and corporate sector caused an increase in non-performing loans of the banking sector. As it is known, similar to the many developing countries, consumption and investment is mainly financed by the banking system in Turkey. Within this context, the purpose of this thesis is to explore how the developments in macroeconomic and banking system factors affect credits extended to households and corporate sector.