Makro ekonomik faktörlerin sermaye yapısı ve kredi riski üzerine etkisi: İMKB 100 firmaları üzerine bir uygulama
The impact of macroeconomic factors on capital structure and credit risk: An application on ise 100 firms
- Tez No: 219288
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Riski, Sermaye Yapısı Kararları, Makroekonomik Kosullar, Credit Risk, Capital Structure Choice, Macroeconomic Conditions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Karsılıklı güven üzerine olusmus olan bankacılık sistemi için kredi riski güncel ve önemli bir olgudur. Kredi riski pek çok faktörden etkilenmektedir. Bunların basında makroekonomik faktörler ve sermaye yapısı kararları gelmektedir. Bu durum finansal piyasalarda son yıllarda yasanan gelismelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıstır. Bankaların sermaye yapıları üzerinde önemli etkileri olan kredi riskinin ciddiye alınmamasından dolayı geçmiste pek çok bankacılık krizleri ve ekonomik krizler yasanmıstır. Finansal piyasalarda yasanan bu olumsuzlukları önlemek amacıyla çesitli gelismeler kaydedilmektedir; fakat bunlar içinde en önemlisi Basel II Uzlasısıdır. Basel II Uzlasısı bankaların sermaye yapıları ile ilgili bir düzenlemedir ve kredi riskinden kaynaklanan kayıpları önlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla bankaların isletmelere kredi vermeden önce detaylı analizler yapmaları ve isletmelerin kredi riskleri ile ilgili bir derecelendirme yapmaları gerekmektedir. Bankaların kredi riskinden zarar görmemeleri iyi bir risk yönetimi politikası ile mümkün olmaktadır.Bu sebepten dolayı kredi riski modelleri öne çıkmaktadır. Çünkü bu modeller hem isletme bazında hem de portföy bazında riski sayısal olarak ölçme imkanı tanımaktadır. Aynı sebeplerden dolayı bu çalısmada makroekonomik faktörlerin degisimi ile olusan kosulların isletmelerin sermaye yapısı kararları, dolayısıyla kredi riskine olan etkisini gösteren bir ekonometrik model türetilmistir. MKB 100 üzerinde gerçeklestirilen çalısmada üç farklı süreç için analiz yapılmıstır. Bu süreçler 2001, 2003 ve 2005 yıllarıdır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, isletmelerin yıllara göre sermaye yapılarında ve kredi risklerinde meydana gelen degismeleri göstermekte ve bu degisimlerde makroekonomik faktörlerin etkisini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
For the banking sector which is built on mutual trust, credit risk is a current and important issue. Credit risk is affected by a lot of factors. Macroeconomic factors and capital structure choice are the most important factors that have an effect on credit risk. This situation is the result of the recent developments in financial markets. Becuase credit risk and its effects on banks? capital structures wasn?t taken seriously, banking crisis? became a part of finance sector in the past. Recently , there are quite a lot developments done to prevent such negativities; but the most important development of all is the Basel II Accord. Basel II Accord is a regulation about banks? capital structures and it aims to prevent losses that proceed from credit risk. Thus, banks need to determine the credit risk level of the firm that they are going to lend by a series of credit analysis. Banks can avoid credit risk by developing a beneficial risk management policy. That?s why credit risk modelling is important in risk management systems. Because credit risk models provide both firm based and portfolio based measurement of credit risk, banks should find these models useful. The frame work of this paper is to measure the effect of macroeconomic conditions on capital structure choice. Consequently the effect of macroeconomic factors on capital structure and credit risk is measured by a derivated econometric model. This model is applied to ISE 100 firms including a three regime choice. These regimes are represented by the years 2001, 2003 and 2005. The result of the analysis applied in this paper shows the changes in and the effect of macroeconomic factors on capital structures and credit risks of the firms throughout the years .