Gerçekçi matematik öğretiminin bilişsel ve duyuşsal öğrenme ürünlerine etkisi
Effects of the realistics mathematics teaching on cognitive and affective learning outcomes
- Tez No: 258299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESED YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Öğretimi, Yapılandırmacılık, Problem Çözme Becerisi, Üst Düzey Düşünme Becerileri, Realistics Mathematics Teaching, Constructivisim, Problem Solving Skills, Hihgher Order Thinking Skills
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gerçekçi Matematik Öğretimine göre düzenlenen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin matematik ders başarısı, problem çözme becerisi ve matematiğe olan tutumları üzerindeki etkisini belirlemek ve Gerçekçi Matematik Öğretimine göre hazırlanan öğretim etkinliklerinin uygulandığı sınıftaki öğrencilerin görüş ve önerilerini saptamaktır. Çalışma, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma modelidir.Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneme modeli ile nitel veri seti birleşiminden oluşan karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma 2008-2009 eğitim-öğretim yılı ikinci dönemde Ankara ili, X İlköğretim Okulunda İlköğretim 5. sınıf matematik dersinde yürütülmüştür. Uygulama süresince deney grubu; Gerçekçi Matematik Öğretim etkinlikleri uygulamalarına katılırken, kontrol grubunda MEB ilköğretim matematik öğretim uygulamalarına devam edilmiştir.Araştırmada; araştırmacı tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış 30 maddelik Başarı Testi ve 20 maddelik Problem Çözme Beceri Testi geliştirilmiştir. Ayrıca daha önceden geliştirilmiş ve araştırmalarda kullanılmış olan matematik dersine yönelik tutum ölçeği (Cronbach Alpha = 0,8413) kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri, ?Problem Çözme Becerisi Öğrenci Raporlarından? ve deney grubu öğrencileri ve öğretmeni ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir.Araştırmanın nicel alt problemlerini analiz etmek için bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılmıştır. Nitel veri seti içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir.Nitel veri setinin analiziyle; Gerçekçi Matematik Öğretiminin uygulandığı sınıfta kazanılan duyuşsal öğrenme özellikleri, sosyal özellikler ve bilişsel özellikler belirlenmiştir. Gerçekçi Matematik Öğretimi öğrenme çevresinin sosyal özelliklere yönelik ulaşılan nitel sonuçlar; sorumluluklarını yerine getirme, etkili bir iletişim kurma, öğrenme sürecine aktif katılım, gibi temaları açığa çıkarırken, duyuşsal özellikleri; güdülenme, duyuşsal oluşumlar gibi gibi temaları, bilişsel özellikler ise; GMÖ Öğretim Niteliği ve Üst Düzey Düşünme Becerileri temalarını açığa çıkarmıştır.Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular ışığında, Gerçekçi Matematik Öğretimine göre işlenen dersin MEB İlköğretim yeni matematik öğretim kılavuzuna göre anlamlı şekilde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the effects of Realistics Mathematcis Teaching (RME) activities on students? mathematical success, problems solving skills and attitudes towards the mathematics and, to reach the students? judgements and views about the RME activities which are implemented. This work was realized as mixed research design includes quantitive and qualitative research methods together.The research model of the study includes pretest- posttest control group design and qualitative data gathering procedures - a mixed research design method. The study was conducted in the 5th grade Mathematics Course at X Primary School in the second term of the 2008-2009 Academic year, in Ankara. While the experimental group was treating the application of the Realistics Mathematics activities, the control group continued to the Ministiry of Education new mathematics curriculum activities.In this research, contextual achievement test included 30 items and Problem Solving Skill Test included 20 items have been developed in which the reliability and validity study has been done by the researcher. Moreover, mathematics attitude scale (Cronbach Alpha value was 0,8413 ) which is develeoped before researches was used. Qualitative datas of the research were obtained from ?Problem Solving Skills Students Reports? and interviews with experimental group?s students and teacher.Dependent and independent samples t-tests were used to analyze the quantitative sub-problems. Qualitative data set was analyzed with the inductive content analyses technique.Qualitative data analyses obtained the results with the themes icluding affective learning characteristics, social learning characteristics and cognitive features in the RME class. The most important outcomes of the social characteristics of the Realistics Mathematics Teaching learning environment were having responsibilities, acitve interaction and actively joining the learning process, the results in relation with the affective characteristics the sub themas of motivation and affective. The results in relation with the cognitive features in RME learning environment revealed the sub-themas; RME learning characteristics and higher order thinking skills.According to the findings of the study the Realistics Mathematics Teaching was meaningfully effective to The Ministry of Education new mathematics curriculum.