Örgütsel narsisizm düzeyine ilişkin yönetici ve öğretmen algıları? -Sakarya ili, liseler örneği-
Perceptions of principals and teachers about the level of organizational narcissism? - Sakarya city, high schools? sample -
  1. Tez No: 258388
  2. Yazar: MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ş. ŞULE ERÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Narsisizm, Narsisizm, Lise
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sakarya ili merkez ilçeleri liselerinde örgütsel narsisizm düzeyini ve liselerde örgütsel narsisizmin çeşitli değişkenlerle ilişkisini inceleyen bu araştırma 2009-2010 öğretim yılı başında Sakarya ili merkez ilçeleri'nde yeralan 18 liseden elde edilen veriler yardımıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini hem özel hem de devlet liseleri olmak üzere genel liseler, anadolu ve fen liseleri oluşturmuştur. Bu liselerden seçilen 253'ü öğretmen ve 46'sı yönetici olmak üzere 299 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Araştırma sonuçlarına göre; sosyo-ekonomik düzey ve akademik başarı örgütsel narsisizmle doğrusal olarak ilişkilidir. Çünkü özel liselerin örgütsel narsisizm düzeyi devlet liselerinden, öğrenci ve öğretmenlerini sınavla seçen anadolu ve fen liselerinin örgütsel narsisizm düzeyleri genel liselerden daha yüksektir.Çalışanların narsisizm düzeyleri, cinsiyetleri, yaşları, kıdemleri ile okulun olanaklarının fazlalığı okulun narsisizm düzeyi ilişkilidir. Okul çalışanları iki yıldan daha az bir sürede okula ilişkin ortak algıları benimseyebilmektedirler.Okulların sınavlarda elde ettikleri derecelerin okulun başarısı olarak algılanması ve takdir görmesi, bu dereceleri elde edemeyenlerin eleştirilmesi, kaynak kullanımlarındaki farklılıklar gibi nedenlerle özel liselerin devlet liselerinden, öğretmen ve öğrencilerini sınavla seçen liselerin genel liselerden daha yüksek düzeyde narsisistik özellikler gösterdikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research that examines the level of organizational narcissism and its relations to some variables was completed by the help of data which are picked 18 high schools in Sakarya city at the beginning of academic year of 2009-2010.Both private and public high schools, which include general high schools, science and anatolian high schools, have constituted the universe of the survey. The sample, a total of 299 teaching stuff, were selected those specified high schools? including 46 managers and 253 teachers of 299 people formed the research sample. The results of the research showed that socio-economic level and academic achievement linearly related to organizational narcissism. Because the level of organizational narcissism of private schools were higher than those of the public schools and the level of organizational narcissism of anatolian and science high schools for which their teachers and students are selected via a national entrance and placement examination were higher than those of general high schools.The level of the organizational narcissism was related to the level of the teaching stuff?s narcissism. It is also related to, genders, ages, length of service, and the level of school?s goods, possessions, and possibilities. The school stuff was engaged in common values and perceptions about school within two years.For some reasons, such as having a perception and questinable appreciation of students levels and scores in various exams (national or regional) are equivalent to school achievement, criticizing schools that don?t have resembling scores, and differences and variances about resources use, private high schools have higher levels of narcissistic characteristics than state high schools, state high schools for which teachers and students are selected via a national entrance and placement examination have higher levels of narcissistic characteristics than other state schools in which no such an exam is conducted.