1992 yılı resim-iş dersi öğretim programı ile 2006 yılı görsel sanatlar dersi öğretim programının karşılaştırılması
A comparative study of the national primary school curriculum 1992 for fine arts course and the national primary school curriculum 2006 for visual arts course in Turkey
  1. Tez No: 258444
  2. Yazar: AYŞEGÜL OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU AKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Resim-İş, İlköğretim Programları, Visual Arts, Fine Arts, Primary School Curriculums
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, 2006 İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı ve Kılavuzu ile 1992 İlköğretim Kurumları Resim-İş Dersi Öğretim Programı arasındaki program ögeleri (amaçlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme) bakımından benzerlikleri ve farklılıkları belirlemek üzere yapılmıştır.Araştırmada var olan bir durumu olduğu gibi ortaya koyma amaçlandığından betimsel araştırma kapsamında tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada 2006 İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı ve Kılavuzu ile 1992 İlköğretim Kurumları Resim-İş Dersi Öğretim Programı arasında program ögeleri bakımından benzerlikler ve farklılıklar tarama modeline göre karşılaştırılarak incelendiğinden evren ve örneklem tayinine gidilmemiştir. Bu araştırmada yer alan veriler doküman incelemesi yöntemiyle, öğretim programlarının incelenmesi, alanyazın taraması yoluyla ve genel ağdan elde edilen bilgilerden sağlanmıştır.Araştırmada, 2006 İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı ve Kılavuzunun, 1992 İlköğretim Kurumları Resim-İş Dersi Öğretim Programı ile program ögeleri (amaçlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme) bakımından benzerlikleri ve farklılıkları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular yorumlanmış, bulgular doğrultusunda sonuç ve önerilere yer verilmiştir.Sonuçlar program ögelerine yönelik sunulmuştur. 1992 Öğretim Programındaki amaçların pek çoğu ile yeni amaçları içeren 2006 Öğretim Programının daha ayrıntılı hazırlandığı görülmüştür. İçerik bakımından, 1992 Öğretim Programında daha çok resim tekniklerinin öğretimine ağırlık verildiği görülmüştür. 2006 Öğretim Programında, 1992 Öğretim Programında çok az yer kaplayan müze bilinci alanı önemle üzerinde durulan bir konu olmuştur. 2006 Öğretim Programında öğrenme-öğretme sürecine daha ayrıntılı yer verilmiştir. 1992 Öğretim Programında geleneksel ölçme ve değerlendirme yöntemleri ele alınmış, 2006 Öğretim Programında alternatif değerlendirme yaklaşımları ele alınarak çeşitlilik artmıştır.Öneriler, program ögeleri ve yeni araştırmalara yönelik olarak sunulmuştur. Amaçların, çağdaş insanın ve toplumun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanabileceği, içeriğin programın amaçlarına ulaşmayı sağlayacak biçimde hazırlanabileceği, öğrenme-öğretme sürecinde sanatçılarla öğrencilerin bir arada çalışabileceği etkinliklerin düzenlenebileceği, ölçme ve değerlendirmede öğrenme-öğretme sürecinin ve sonucunun birlikte düşünülebileceği öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine similarities and differences in terms of curriculum design (aims, content, teaching-learning process, assessment and evaluation) between The National Primary School Curriculum 1992 for Fine Arts Course and The National Primary School Curriculum for Visual Arts Course 2006 with the Guide Book (Grades 1?8) in Turkey.Relational survey method was used within the scope of descriptive research to put the current situation into perspective. Either a population or a sample was not appointed due to the comparative model chosen. The data were obtained through the analysis of the curriculums, literature search and World Wide Web search.In the study, similarities and differences in terms of curriculum design (aims, content, teaching-learning process, assessment and evaluation) between The National Primary School Curriculum 1992 for Fine Arts Course and The National Primary School Curriculum for Visual Arts Course 2006 with the Guide Book (Grades 1?8) were identified. Findings were interpreted. Results and conclusions were elicited.The results have been focused on the components of the curricula. It has been observed that the Curriculum 2006 is more detailed than the Curriculum 1992 and includes most of the aims in the former curriculum and also the new ones. In terms of contents, painting techniques make up the most of the Curriculum 1992. The appreciation of museums is a minor area in the Curriculum 1992, nonetheless it is widely focused in the Curriculum 2006. Learning- teaching process takes place in more details in the Curriculum 2006. The assessment and evaluation techniques in the Curriculum 1992 are ordinary while the alternative evaluation techniques in the Curriculum 2006 put new dimentions.Suggestions have been focused on the curricula and intented to put forth for further research. The consideration of the needs of modern society in identifying the aims, designing the content in a way to meet the standarts of the aims, organizing workshops by which students and artists interact, the idea to integrate the process and the result of learning-teaching in evaluation and assessment are amongst the suggestions.