Devlet-vatandaş ilişkisinin geliştirilmesinde elektronik devletin rolü: Halkla ilişkiler açısından bir değerlendirme
The role of electronic government in the development of state-citizen relations: An evaluation in terms of public
  1. Tez No: 258520
  2. Yazar: AHMET TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KAZANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kamu Yönetimi, halkla ilişkiler, elektronik devlet, Turkish Public Administration, public relations, electronic government
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 518
Özet
Türk kamu yönetiminde, halkla ilişkiler açısından vatandaşların hizmet alımında yaşadığı sorunların varlığı bilinen bir gerçektir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, vatandaşların beklentilerindeki değişim ve kamu hizmetlerindeki reform ihtiyacından dolayı, kamu yönetiminde örgütlenme ile iş görme biçimlerinde değişimin gerekliliğini gündeme getirmiştir. 1960'lı yıllarda ülkemizde kamu kurumlarındaki halkla ilişkiler birimlerinin örgütlenmesine ve işlevlerinin genişletilmesine ilişkin çabalar; yeni iletişim teknolojilerinin halkla ilişkiler alanına uygulanmaya başlanmasıyla birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinden yararlanılarak kamu yönetiminin halkla ilişkiler sorunlarına çözümler getirmek amacıyla 2003 yılında Bilgi Edinme Yasası yürürlüğe girmiş ve 2006 yılında da BİMER faaliyete geçirilmiştir. Halkla ilişkiler açısından vatandaşların bilgi edinme ve sorunlarını dile getirme olanağını tanıyan bu uygulamalara, 2008 yılında bilgilenme, etkileşim ve kamu kurumlarına gitmeksizin işlemlerini gerçekleştirme olanağını tek bir web sitesi aracılığıyla sunan e-Devlet Kapısı da eklenmiştir. Türk kamu yönetiminde halkla ilişkiler açısından yaşanan pek çok soruna çözümler getireceği beklentisine karşın, bir takım engellerden ötürü elektronik devlet hala toplumun tüm kesimlerince kullanılan bir hizmet olmaktan uzaktır.Türk kamu yönetimi sorunlarının neler olduğunun belirlenmesi, elektronik devletin vatandaşlarca en çok hangi amaçla kullanıldığı ve elektronik devlet kullanımını etkileyen unsurların tespiti ile katılımcıların elektronik devlet hizmetlerinden beklentilerini belirlemeye yönelik Konya merkezde 875 kişi üzerinde bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Türk kamu yönetiminin vatandaşla ilişkilerinde yaşanan yapısal ve algısal sorunların sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, elektronik devletin sırasıyla bilgilenme, etkileşim ve işlem amacıyla kullanıldığı bulunmuştur. Elektronik devletin kullanım amaçlarının yaş, gelir, meslek, eğitim düzeyi gibi sosyo-demografik özelliklere göre değiştiği ayrıca bilgi iletişim teknolojileri sahipliği, bilgisayar kullanım becerileri, internete bağlanılan yer ve bağlanma süresi gibi bir takım değişkenlerden de etkilendiği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that citizens have problems when purchasing services in Turkish public administration in terms of public relations. Because of developments in information and communication technologies, changes in expectations of citizens and the need for reform of public services; the change in public administration has been brought out the necessity in the forms of organization and transaction. In the 1960s in our country the organization units of public relations and the efforts of functions for the expansion in public institutions, new communications technologies to the public relations field has gained a different dimension associated with after usage of these technologies. Making use of new communication technology in order to bring solutions to public relations problems of public administration came into force Bilgi Edinme Yasası in 2003 and was institutionalized BİMER in 2006. To these implementations which can provide possibility of obtaining information and raising problems to citizens in terms of public relations were added information, interaction, and without going to public institutions the operations to perform a single the website through that offers e-Government Portal in 2008. Because of some obstacles, electronic government has been far from a service which is used by all segments of society in terms of public relations in Turkish public administration despite the expectations of its providing solutions too many problems.The determination of what are the problems of Turkish public administration, for which purpose citizens use electronic government mostly and determination of factors affecting the use of electronic government with the participants' expectations of electronic government services, a field research was conducted on 875 people in center of Konya. According to research findings, the structural and perceptual problems which were experienced of Turkish public administration with citizens in relationships are not differ according to socio-demographic variables. In addition, it was found that electronic government is used in the purpose of information, interaction and transaction. It was found that the usage of electronic government differs according to socio-demographic characteristics such as the age, income, occupation, educational level; in addition to demographic features, it is also affected by communication technology ownership, computer usage skills, connect to the internet location, and connect time such a set of variables.