Çığlı çayı yukarı havzası (Başkale-Van) florası
The flora of Çiğli stream above basin (Başkale-Van)
- Tez No: 258659
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çığlı Çayı, Flora, Başkale, Van, Türkiye, Çığlı Stream, Flora, Başkale, Van, Turkey.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma ile Çığlı Çayı Yukarı Havzası'nın (Başkale-Van) Florası araştırıldı. 2006-2008 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları sonucunda 1408 bitki örneği toplandı. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 54 familya ve 257 cins'e ait 368 tür, 93 alttür ve 66 varyete olmak üzere toplam 527 takson tespit edildi. 527 taksonun 1'i Pteridophyta, 526'si Spermatophyta divisiosuna aittir. Spermatophyta üyelerinden 1'i Gymnospermae ve 525'ü Angiospermae alt divisiosuna dahildir. Angiospermae'lerin 453'i Dicotyledones ve 72'i Monocotyledones sınıfında yer almaktadır. Belirlenen taksonlardan 182'si B10 karesi için yeni kayıttır. Salvia aristata Aucher ex Benth. `nın Türkiye'de varlığı ilk olarak bu çalışma esnasında ve araştırma alanımızda ortaya kondu.Alandan toplam 32 (% 6,07) endemik takson belirlenmiştir. Endemik ve nadir taksonların tehlike kategorilerine dağılımları ise şöyledir: 2 takson kritik `'CR'', 3 takson tehlikede ?EN?, 11 takson zarar görebilir ?VU?, 6 takson tehdit altına girebilir ?NT?, 23 takson az endişe verici ?LC?.İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; İran-Turan elementi 224 (% 42.40), Avrupa-Sibirya elementi 30 (% 5.70), Akdeniz elementi 11 (% 2.09), Öksin elementi 3 (% 0.57, ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 259 (% 49.24)' dır.İçerdikleri tür ve türaltı takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Brassicaceae 70 (% 13.30), Asteraceae 60 (% 11.21), Lamiaceae 48 (% 9.12), Fabaceae 39 (% 7.41), Boraginaceae 32 (% 6.08), Poaceae 32 (%6.08), Apiaceae 24 (% 5.56), Liliaceae 24 (%5.56), Caryophyllaceae 22 (% 4.18) ve Scrophulariaceae 21 (% 3.99) 'dur.
Özet (Çeviri)
This research covers the flora of Çığlı Stream Above Basin (Başkale-Van). As result of the field survey carried out between 2006 and 2008, 1408 plant specimens have been collected. According to the taxonomical examination of these materials; 257 genera, 368 species, 93 subspecies and 66 varieties belonging to 54 families were determined. A total of 527 taxa have been determined from the area. 1 species of the total 527 taxa is belonging to Pteridophyta division and 526 taxa are belonging to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 1 and 525 taxa respectively. In Angiospermae, Dicotyledones and Monocotyledones include 453 and 72 taxa respectively. Out of these taxa, 182 of them are new for the B10 grid square. Salvia aristata Aucher ex Benth. is recorder for the first time from Turkey.A total of 32 (6.07 %) endemic species have been determined from the area. The distribution of the endemic and rare taxa according to the red data is as follows: 2 taxa in critically `?CR??, 3 taxa in endangered ?EN?, 11 taxa in vulnerable ?VU?, 6 taxa in near threatened ?NT?, 23 taxa in least concern ?LC?The research area is located in Irano-Turanian phytogeographic region. The phytogeographic distribution of the recorded species from the area is as follows: Irano ? Turanian 224 (% 42.40), Euro?Siberian 30 (% 5.70), Mediterranean 11 (% 2.09), Euxine 3 (% 0.57), and unknown phytogeographic elements 259 (% 49,24).According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: ; Brassicaceae 70 (13.30 %), Asteraceae 60 (11.21 %), Lamiaceae 48 (9.12 %), Fabaceae 39 (7.41 %), Boraginaceae 32 (6.08 %), Poaceae 32 (6.08 %), Apiaceae 24 (5.56 %), Liliaceae 24 (5.56 %), Caryophyllaceae 22 (4.18 %) and Scrophulariaceae 21 (3.99 %)