İstanbul ve çevresinde süs bitkilerinde görülen fitopatojen bakterilerin neden olduğu hastalıklar üzerine araştırmalar
Preliminary studies on diseases caused by phytopathogen bacteria on ornamental plants in Istanbul province in Turkey
- Tez No: 258690
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇITIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fitopatojen bakteriler, süs bitkileri, Pseudomonas savastanoi pv.savastanoi, Pseudomonas cichorii, PCR, Phythopathogen bacteria, ornamental plants, Pseudomonas savastanoi pv.savastanoi, Pseudomonas cichorii, PCR
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
İstanbul İli'nin Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Esenler, Eyüp, Sarıyer, Silivri, Şile, Şişli, Üsküdar ve Zeytinburnu ilçelerinde 2008 yılında fidanlıklar, park, bahçe ve rekreasyon alanlarındaki çok yıllık süs bitkileri üzerinde yapılan alan çalışmaları sonucu fitopatojen bakterilerin neden oldukları bazı hastalıklar gözlenmiştir. Bu alan çalışması esnasında 12 ayrı süs bitki türünde hastalık belirtileri sergileyen toplam 70 yaprak ve sürgün örneği elde edilmiştir. Uygulanan klasik bakteriyolojik tanı yöntemleri sonucunda söz konusu örneklerde Agrobacterium tumefaciens'in neden olduğu kök ve kök boğazı kanseri, Xanthomonas campestris'in neden olduğu yaprak lekeleri Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'nin neden olduğu dal kanseri Pseudomonas cichorii'nin neden olduğu yaprak lekeleri saptanmıştır. Bu patojen türlerinden önemli görülen Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi Nerium oleander (Zakkum) üzerinde Pseudomonas cichorii'nin Schefflera arboricola (Aralya)'da önemli ölçüde yaygın oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Some bacterial diseases were observed on ornamental plants in nurseries, parks, gardens and regreational sites in Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Esenler, Eyüp, Sarıyer, Silivri, Şile, Şişli, Scutary and Zeytinburnu districts of İstanbul Province in 2008. As a result of this survey studies 70 symptomatic leaf and shoot samples were collected from 12 species of ornamental plants. By employing classical bacteriological diagnostic methods root and crown gall disease caused by Agrobacterium tumefaciens, leaf spots caused by Xanthomonas campestris, shoot and branch cancer caused Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi and leaf spot disease caused by Pseudomonas cichorii were identified. P. savastanoi pv.savastanoi on Nerium oleander (Oleander) and P. cichorii on Schefflera arboricola (Aralia) were determined as an important and the wide spread pathogens.