Üzüm posası silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj kalitesi üzerine etkileri
Grape pomace use of silage additives in the different effects on silage quality
- Tez No: 258715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT COŞKUNTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm posası, silaj, katkı maddesi, Grape pomace, silage, feed additive
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma üzüm posası silajının yem değerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tekirdağ şarap fabrikasından alınan üzüm posası cam kavanozlara doldurulmuş ve değişik katkı maddeleri ilavesiyle elde silajların yem kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Enzim, inokulant, enzim+inokulant, melas ve formik asit silaj katkı maddeleri olarak kullanılmıştır. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak da pH, KM (Kurumadde), HP (Hamprotein) , HS (Ham selüloz), HK (Hamkül), ADF (Asit Çözücülerde Çözünmeyen Karbonhidratlar), NDF (Nötral Çözücülerde Çözünmeyen Karbonhidratlar) ve ADL (Asit Çözücülerde Çözünmeyen Lignin) analizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Beyaz üzümde silolama sonrası bu değerler sırasıyla 3.60-3.69, %38.92-40.93, %9.74-10.20, %28.39-31.43, %7.09-9.03, %52.24-52.69, %41.82-42.09 arasında bulunmuştur. Beyaz üzümde aerobik stabilite sonrasında ise bulunan değerler sırasıyla %3.41-3.58, %43.84-44.70, %5.66-10.22, %29.86-30.73, %17.24-17.87, %53.06-53.24, 59.91-60.25, %42.17-42.45 olarak bulunmuştur. Kırmızı üzümlerde ise silolama sonrası bu değerler %3.49-3.61, 35.90-36.28, 11.30-11.60, %28.43-29.14, %9.81-11.16, %50.54-52.05, %55.12-55.54, %36.36-36.89 arasında bulunmuştur. Kırmızı üzümlerde aerobik stabilite sonrasında ise bu değerler %3.49-4.30, %37.37-38.01,%11.52-11.25, %28.99-30.12, %18.80-20.82, %50.28-51.07, %54.85-55.31, %36.56-37.04 bulunmuştur. Beyaz üzümlerde LAB sırasıyla; 3.43, 3.58, 3.44, 6.38, 2.54 bulunmuştur.Beyaz üzüm silolama sonrasında KM analizinde kullanılan katkı maddelerinden kontrol, enzim, enzim+inokulant ve formik asit arasında istatiksel anlamda önemli bir fark bulunmamaktadır (P>0.05).Kırmızı üzümlerde silolama sonrasında HK analizinde inokulant, enzim+inokulant, melas ve formik asit arasında istatiksel olarak fark bulunmamaktadır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine feed value of grape pomace. For this purpose taken from the grape pomace Tekirdağ wine factory glass jars filled with various additives obtained by the addition of silage as a source of food availability were investigated. Enzyme, Inokulants, Enzyme+Inokulants, Molasses and Formic acid was used as silage additives. Silage as the fermantation Ph, Dry matter, Crude protein, Crude ash, Crude fiber, Asid detergent fiber (ADF), Neutral detergent fiber (NDF) and Acid detergent lignin (ADL) analysis and microbiological analysis were conducted. In white grapes, these values respectively after silage 3.60-3.69, %38.92-40.93, %9.74-10.20, %28.39-31.43, %7.09-9.03, %52.24-52.69, %58.50-58.67, %41.82-42.09 that were found between. White grape found in the values after aerobic stability, respectively 3.41-5.58, %43.84-44.70, %5.66-10.22, %29.86-30.73, %17.24-17.87, %53.06-53.54, %59.91-60.25, %42.17-42.45 that was found to be. In red grapes after silage has been found between these values 3.49-3.61, %35.90-36.28, %11.30-11.60, %28.43-29.14, %9.81-11.16, %50.54-52.05, %55.12-55.54, %36.36-36.89. These values then the stability of the red grapes were found 3.49-4.30, %37.37-38.01, %11.52-11.25, %28.99-30.12, %18.80-20.82, %50.28-51.07, %54.85-55.31, %36.56-37.04.In white grapes after silage additives used in the analysis of Dry Matter control, enzym, enzym+ınoculant and formic asid is no significant difference between the statistical sence (P>0.05).Red grape in the analysis of cutter ash in the silage after ınoculant, enzym+ınoculant, molasses and formic asid no statistically significant difference between the projects. (P>0.05