İlk ve orta öğretim de istenmeyen öğrenci ve öğretmen davranışlarının çoklu disipliner anlayışla gruplandırılarak çözümlenmesi
In primary and secondary education, grouping and anaylzing undesired stutend-teacher behaviors with efficient multiple disciplinary approach
  1. Tez No: 258803
  2. Yazar: CİHAN SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASİP DEMİRKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, İstenmeyen Davranışlar, İstenmeyen Davranışların Önlenmesi, okul vakalarına çözüm, Classroom Management, Undesired Behaviours, Preventing Undesired Behaviours, Solutions for the School Cases
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Eğitimde; öğrenci ve öğretmenlerin davranışlarının eğitim-öğretim süresince sinerjik, uyumlu eylemler ve iletişimler halinde olması çok büyük önem taşımaktadır.Bu uyum ve sinerjinin büyük önem taşıdığı günümüzde eğitim sürecinde yaşanan sıra dışı vaka'lara gösterilen tepkilerin neler olduğu ve bu tepkilerin doğruya ne kadar yakın olduğu öncelikli eğitim sorunlarındandır.Eğitim sistemimizde birbirinden farklı birçok istenmeyen davranış vaka'sına rastlanmakta ve bu vakalara çeşitli tepkiler verilmektedir. Verilen tepkilerin doğruya ne kadar yakın olduğunu ortaya koymak ve en doğru tepkileri saptamak önemlidir.Buradan hareketle tezin amacına uygun olarak ve bilimsel bir anlayışla öğrencilerden 190 vaka toplanmıştır. Toplanan her vakanın öğretmen, öğretmen adayı öğrenci, sınıf ve heyet çözümleri belirlenmiştir.Vakayı yaşayan öğrenciler önerdikleri her vakaya bir çözüm önerisi sunmuşlardır. Sınıfta tez yürütücüsü ve danışmanın kontrolünde her vaka tartışılmış her vakanın sınıfça olası çözümü belirlenmiştir. Daha sonra toplanan envanterler psikolog, sosyolog ve PDR uzmanlarınca değerlendirilmiş ve buna uygun olarak hazırlanan tablolardaki yerlerine yerleştirilmiştir.Araştırmanın genel amacı çerçevesinde toplanan veriler, iki türlü yöntem (nicel, nitel) kullanılarak çözümlenmiştir. Nicel istatistik bulguları bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 11.0 paket programında hazırlanmıştır. Öğrencilerin yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, yaşadıkları birim gibi verilerin frekans ve yüzde dağılımları bulunmuştur. Nitel istatistik verilerini belirlemek amacıyla araştırmada kullanılan 190 vakaya ait sorunlar dikkate alınarak benzer vakalar aynı gruba alınarak 10 sorun grubu oluşturulmuştur. Bu 10 gruptaki vakalara öğretmen, öğretmen adayı öğrenci, sınıf ve heyet çözümlerini bulunduran istatistiki veriler hazırlanmıştır.10 sorun gurubunda yer alan vakalara öğrenciler tarafından önerilen çözümler ile ailenin sosyo-ekonomik durumu ve yaşadığı birim arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edildi.Sorun gruplarına; sınıfın, öğretmenin ve öğrencilerin sunmuş oldukları; fiziksel şiddet, sözel şiddet, sınıftan atma, notla tehdit, not cezası, cezayı öğrenciye uygulatma gibi çözüm önerilerinin uzman heyetçe hiçbir soruna çözüm olarak önerilmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The students? and teachers? behaviours being in a concerted synergistic action and communication during education have a great importance in education.In a time in which this co-ordination and synergy lead great importance, the reactions towards the extra-ordinary cases during the education period and the reality of these reactions are the initiative problems of education.In our education system many different undesired behaviour cases being found and various responses to these cases are given. The most basic feature is to demonstrate the closeness of the reactions to the correct response and to determine the most accurate response.Moving from this side, in accordance with the aim of the thesis and with a scientific understanding, 190 unusual cases were collected from students. Teacher, student-teacher candidates, classroom and board solutions of the each case have been determined.Case-experienced students put forward a solution for each case. Each case was discussed and a probable solution for each of them was decided by the class on the control of thesis consultant and thesis preparer. Then collected inventories have been evaluated by psychologists, sociologists, PDR experts and placed in the table.Data collected in the framework of general objectives of the study, was resolved by using two kinds of statistical technique (quantitative, qualitative). Quantitative statistical findings were prepared by transferring the findings SPSS 11.0 package programme.The distribution of frequency and percentage of live data such as the students' age, gender, and socio-economic status were found. To determine qualitative statistical findings 10 problem case groups has been formed by taking into consideration the statistical data used in 190 cases and the problems they host in the same issue taken into the same group that hosts. For the 10 groups? cases statistical data have been prepared including teacher, student-teacher candidates? solutions and classroom-board solutions.It is concluded that there is not a meaningful relationship between the family?s socio-economic status and their living environment. This was understood with offered solutions of students? who are in ten problem group for their cases.It is detected that any suggestion given by the students? and the teachers? such as physical violence, verbal violence, class pretension, not the threat, not punishment, criminal enforcement students, was not recommended by the expert committee to any issue.