11. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ölçme ve değerlendirme konusunda tarih öğretmenlerinin görüşleri (Trabzon ili örneği)
Perceptions of history teachers about measurement and assesment of 11th grade History of the Republic of Turkey and Kemalism (Example of Trabzon)
- Tez No: 381049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Tarih Öğretmeni, Ölçme ve Değerlendirme, Republic of Turkey Revolution History and Kemalism, History Teacher, Measurement and Evaluation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Eğitimin temelini Eğitim Bilimlerinin oluşturduğunu düşünürsek, Eğitim Bilimlerinin temelini de“Ölçme Ve Değerlendirme”oluşturmaktadır. Okul eğitimi dendiği zaman ilk akla gelen öğretmenin performansı ve öğrencinin öğrenme başarısıdır, yani öğretmen-öğrenci ilişkisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürecek genç kuşakları yetiştirme işi şüphesiz ki eğitim kurumunun, okulun görevidir. Okulda da bu görevi üstlenenler öğretmenlerdir. Bir öğretmenin eğitim sistemindeki başarısı hakkında bilgi veren en önemli gösterge öğrenciler üzerindeki başarılı tutumu ve öğrencilerin davranışlarıdır. Eğitimin temel amacı öğrencilerde istendik davranış değişikliği oluşturmaktır. Eğitim sürecinde ölçme ve değerlendirme etkinlikleriyle yapılacak gözlemler sayesinde öğrenci davranışlarının hangi düzeyde olduğu, ne tür yetersizliklerin bulunduğu hatta istenmeyen, olumsuz davranışların olup olmadığı belirlenebilir. Bu nedenle ölçme ve değerlendirme eğitim sürecinin vazgeçilmez bir ögesidir. Bu araştırma resmi liselerde görev yapan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Trabzon il merkezinde ve ilçelerinde bulunan 97 ortaöğretim (lise) okullarında görev yapan toplam 184 tarih öğretmenleri oluşturmaktadır. Evren içinden ayrıca örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Bu bağlamda belirlenen okulların tamamında görev yapan; anket ve mülakatı cevaplamaya gönüllü olan öğretmenler araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırma için gerekli veriler anket ve mülakat uygulaması yoluyla elde edilmiştir. Anketin uygulanması sonucu elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Yapılan ankette elde edilen verilerin frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri belirlenerek tablolaştırılmıştır. Daha sonra söz konusu boyutların öğretmenlerin kişisel özellikleri bakımından karşılaştırılmasında yüzde ve aritmetik ortalamalar üzerinden yorumlar yapılmıştır. Araştırmada sonucunda, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi öğretmenlerinin okul, çalışılan kurum, cinsiyet ve kıdem arasında ölçme ve değerlendirme uygulamalarında aynı görüşe ve yeterli bilgiye sahip oldukları görülmüştür. Bu durum ölçme ve değerlendirme uygulamalarının, öğretmenlerin aldığı eğitim yönünden farklı olmadığı ve genellikle birbirlerinden öğrendiklerini göstermektedir. Bu bağlamda lisans eğitiminde ölçme ve değerlendirme dersine önem verilmeli, bu eğitim hizmet içi eğitim kurslarıyla desteklenerek öğretmenler daha bilinçli hale getirilmelidir. Ayrıca Ölçme ve değerlendirme sürecinde yer alan etkinliklerin farklı seviyedeki öğrencilere uygulanabilir olması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Considering for med the basis for teaching Science Education, Educational Sciences at the basis of“Measure ment and Evaluation”form. The first that come stomind at the mention of school education, teacher performance and student learning achievement, teacher-student relation ship. Younger generation to continue the existence of the Republic of Turkey is un doubtedly the work of raising the education alin stitution, the school's responsibility. Teachers at the school who took this task. The success of a teacher's education system and the most important indicator that provides information about students' attitudes and behaviors on students succeed. The main purpose of training students tocreate a desired change in behavior. Thank stotheob servations made during the assessment and evaluation of education activities, the level at which the student behavior, what kind of line to deficiencies un wanted, negative behavior can be determined whether there is. Fort his reason, assessment and evaluation is an essential component of the education alprocess. This research served public high schools REPUBLIC OF TURKEY Scientific Revolution History and Kemalism was conducted to determine their views on teachers' assessment and evaluation practices. The study population in Trabzon province in the academic year 2011-2012 and 97 in the town ships of secondary education (high school) by a total of 184 teachers who work in school sare. Sample was not taken in the Universe as well. In this context, all working in the schools, the teachers who were willing to answer the question naire and the interview consisted of universe of thestudy. The necessary data for the study was collected by question naire and interview. Application of the survey results, SPSS statistical soft ware has been used to analyze the data. The data obtained from a questionn aire survey of frequency, percent age and arithmetic mean values tabulat edare determined. Then, the comparison of these dimensions in terms of the personal charac teristics of teacher sand made comments on the arithmetic averages. As a result of this study, T. C. Scientific Revolution History and Kemalism school teachers, the institution, gender, and employee assessment and evaluation of applications and the same view has been that they have enough information. This assessment and evaluation practices are not different in terms of the training of teachers, and often show what they have learned from each other. Measurement and evaluation of undergraduate education course must be considered in this context, it is becoming more aware of training teachers in-service training courses should be supported. Also involved in the process of assessment should be applied to students with different levels of activity.