Van koşullarında yembezelyesi (Pisum arvense L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının ot verimi ve sılaj kalitesıne etkisi
The effect of field pea (Pisum arvense L.) and barley (Hordeum vulgare L.) combinations on the forage yield and silage qualitys in van ecological canditions
- Tez No: 258811
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yembezelyesi, arpa, verim ve silaj kalitesi, Field pea, barley, yield and silage quality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, 2006-2007 yetiştirme döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Kışlık olarak ekilen yembezelyesi+arpa karışımlarında, en uygun karışım oranlarının ve çeşitli verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada kışlık yembezelyesi hattı (110121) ve Tokak 157/37 arpa çeşidi kullanılmıştır. Bu bitki türlerinin saf ve %75, %50 ve %25'lik karışım oranları olmak üzere 4 varyant deneme konusu olarak ele alınmıştır. Ekim 26.10.2006 tarihinde, ot hasadı ise 12.6.2007 tarihinde yapılmıştır.Farklı yembezelyesi+arpa kombinasyonlarında, karışımdaki yembezelyesi oranı artıkça yeşil ot ve ham protein oranı da o nispette artmıştır. Maxmimum yeşil ot verimi ve ham protein oranı saf yembezelyesi ekilen parsellerden elde edilmiştir(1666.6kg/da, %16.03).Karışımlarda elde edilen silajlar fleig puanlamasına göre orta kalitede silajlardır. Karışımdaki baklagil miktarı arttıkça artan protein miktarı fermentasyonu olumsuz yönde etkileyerek silajların kalitesini düşürmüş, buğdaygil miktarı arttıkça da kolay parçalanabilir karbonhidrat miktarının artmasından dolayı silaj kalitesi artmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the best mixture rates and yield components of `field pea+barley? sown in fall on fallow land in Yuzuncu Yıl University Agricultural Faculty field in 2006- 2007 growing season.In this research `110121? field pea and `Tokak 157/37? barley varieties were used as the experimental material and arranged in the randomized blocks design with 3 replications. In this study pure and %75, %50, %25 mixture rates of barley and field pea was used as four experimental variants, sowing date was 26 October 2006, and harvesting date was 12 July 2007.In different field pea and barley combinations, when the rate of field pea increased, green forage and crude protein ration have increased. Maximum green forage yield and crude protein were obtained from the plots sown only field pea as (1666.6 kg/da, %16.03).Silages obtained from the mixtures were medium quality silages based on fleig scoring. With increasing legumes amounts, protein amount increased so this condition was decreased the silage quality by affecting fermentation in negative way; with increasing cereal amounts, silage quality was effected positively cause of increasing carbohydrates which of easy decom posed due to simple decomposition of increasing.