Muradiye, Çaldıran, Erciş ve Doğubeyazıt yörelerinde kuş gribinden sonra kanatlı yetiştiriciliğinin mevcut durumu
Current status of poultry breeding after avian influenza in Muradiye, Çaldiran, Erciş and Doğubeyazit disrticts
- Tez No: 258813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuş Gribi, Kanatlı hayvan
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışma, Kuş gribinin Doğu Anadolu'da görülmesinin ardından Doğubeyazıt, Çaldıran, Muradiye, Erciş ve Van Merkezinde insanların kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve bu hastalıktan nasıl etkilendiğine dair bilgiler elde edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, her ilçede şansa bağlı olarak seçilen 10 köy, her köyde ve Van merkezinde 10 çiftçi olmak üzere toplam 410 kişi üzerinde yapılmıştır.Çiftçilere kuş gribinden önce ve sonra kanatlı hayvanların varlığı, kanatlı hayvan et-yumurta tüketim alışkanlıkları ve kuş gribinin insanlar üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla toplam 35 soru yöneltilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Kuş gribi görülmesi söz konusu araştırmanın yapıldığı bölgede hayvan sayısında, yumurta ve et tüketiminde azalmaya neden olmuş, ancak bu olumsuz etki kısa sürede giderilmiştir. Kırsal kesimde yaşayan insanlar gerek kırmızı etin pahalı olması yanında geleneksel kanatlı yetiştiriciliğinin ucuz olmasından ve gerekse ekonomik olarak gelir seviyelerinin düşük olmasından dolayı ucuz bir hayvansal protein kaynağı bu hayvanları yetiştirmenin zorunlu olduğu kanaatini taşıdıkları bu araştırmanın sonuçlarına dayanılarak söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to determine current status of poultry breeding after avian influenza disease in Dogubeyazıt, Çaldıran, Muradiye, Erciş district and in the centre of city Van in East Anatolia and how poultry breeding has been affected. In the questionnaire, totally 35 questions were asked to randomly chosen 410 people totally, (10 village in the each district and 10 people in each village, and 10 people in city Van) to figure out present situation of poultry breeding, poultry meat and consumption before and after avian influenza disease and also the effects of the disease on opinion of the people in terms of breeding poultry in the future. The data were analyzed using by SPSS statistic packed program. Avian Influenza decreased the number of the poultry and the consumption of meat and egg in the researched area, but this negative effect has been disappeared in short time.In conclusion, it could be said that people with low income in rural area believe that it is compulsory to breed poultry as an animal protein source because breeding poultry is cheaper and easier than beef and sheep.Key words : Avian Influenza, poultry, meat consumption