Yonca hortumluböceği [Hypera postica Gyllenhal (Coleoptera: Curculionidae)]'ne karşı değişik dönemlerde yapılan ilaçlamaların yonca (Medicago sativa L. )'da zararlı, doğal düşman ve verim üzerine etkileri
The effects of insecticide applications in different times against alfalfa weevil [Hypera postica Gyllenhal (Coleoptera: Curculionidae)] on pests, natural enemies and yield
  1. Tez No: 258835
  2. Yazar: MEHMET ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NECİP YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, Yonca hortumluböceği, İnsektisit, İlaçlama zamanı, Verim, Protein, Alfalfa, Alfalfa weevil, Insecticide, Spray time, Forage yield, Protein
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada yonca hortumluböceği, Hypera postica Gyllenhal (Coleoptera: Curculionidae)'ne karşı değişik dönemlerde yapılan ilaçlamaların yoncada zararlı, doğal düşman ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 3mX6m=18 m2'lik parsellerde ve her biri 4 tekerrürlü olan 5 muamele temeline dayalı olarak yapılmış; muameleleri, 4 ayrı ilaçlama dönemi (4, 11, 18 ve 25 Mayıs 2008) ve ilaçlamanın yapılmadığı kontrol oluşturmuştur. İlaçlamada malathion etkili maddeli bir insektisit (Malathion %65 EC) kullanılmıştır. Bütün ilaçlamalar yonca hortumluböceği, afit ve doğal düşman popülasyonlarında önemli derecede azalmaya sebep olmuştur. Kontrolle karşılaştırıldığında, en düşük hortumluböcek popülasyonu 4 Mayıs tarihinde ilaçlama yapılan parsellerde gözlenmiş ve en yüksek verim ve ham protein sırasıyla %73.88 ve %51.59 oranlarındaki artışlarla bu parsellerdeki yoncalardan elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, yonca hortumluböceği ile kimyasal mücadelede gecikilmemesi gerektiği ve erken dönem ilaçlamaların daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of insecticides applied in different times against alfalfa weevil, Hypera postica Gyllenhal (Coleoptera: Curculionidae) on pests, natural enemies and forage yield. The study was designed based on five treatments, including four different spray times (4, 11, 18 and 25 May 2008) and a control, each with four replications and conducted in 3mX6m=18 m2 plots. A malathion based insecticide (Malathion 65% EC) was used against alfalfa weevil. All of the treatments reduced the populations of alfalfa weevils, aphids and natural enemies significantly. Compared to the control, the lowest weevil populations were observed in the plots treated on May 4th. On the other hand, the highest forage yield and protein content were obtained from the plots teated on this date, with increases by 73.88% and 51.59%, respectively. Overall, results indicated that early insecticide applications were more effective in chemical control of alfalfa weevil.