Diyarbakır ilinde Aphis gossypii Glover (Homoptera: Aphididae)'nin farklı pamuk varyeteleri üzerindeki yaşam çizelgesi
Life tables on different cotton varieties of the Aphis gossypii Glover (Homoptera: Aphididae) in Diyarbakır
- Tez No: 258834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aphis gossypii, Primera, Giza 75, Nazilli 84S, Flash, Stoneville 468, Cotton varieties, Life table, Diyarbakır
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Diyarbakır ilinde doğa koşullarında farklı pamuk varyeteleri üzerinde beslenen A. gossypii populasyonlarının yaşam çizelgelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için farklı pamuk varyetelerinden (Primera, Giza 75, Nazilli 84S, Flash ve Stoneville 468) seçilmiş olan bitkilerin yapraklarına hücre kafesler yerleştirilerek bunlara A. gossypii bireyleri yerleştirilmiştir. Bunların yapılan günlük kontrollerle ergin öncesi dönemlerinin gelişme süreleri, ölüm oranları, üreme öncesi, üreme dönemi, üreme sonrası süreleri, ömrü ve yaşam çizelgesi parametreleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda A. gossypii populasyonlarının farklı pamuk varyeteleri üzerindeki yaşam çizelgesine ait veriler Primera'da rm= 0.162 nimf/afit/gün; R0= 20.657 nimf/afit/döl; T0= 18.702 gün; DT= 4.281 gün, Giza 75'de rm= 0.142 nimf/afit/gün; R0= 13.318 nimf/afit/döl; T0= 18.281 gün; DT= 4.894 gün, Nazilli 84S'de rm= 0.194 nimf/afit/gün; R0= 30.899 nimf/afit/döl; T0= 17.662 gün; DT= 3.568 gün, Flash'da rm= 0.179 nimf/afit/gün; R0= 24.897 nimf/afit/döl; T0= 17.920 gün; DT= 3.864 gün ve Stoneville 468'de rm= 0.157 nimf/afit/gün; R0= 20.989 nimf/afit/döl; T0= 19.442 gün; DT= 4.427 gün olarak belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre A. gossypii'nin en iyi Nazilli 84S ile Flash üzerinde geliştiği ve en yavaş gelişimi ise Giza 75 üzerinde beslenen bireylerde gösterdiği kanaatine varılmıştır.Anahtar kelimeler, Aphis gossypii, Primera, Giza 75, Nazilli 84S, Flash, Stoneville 468, Pamuk çeşitleri, Yaşam çizelgesi, Diyarbakır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine life table parameter of Aphis gossypii Glover (Homoptera: Aphididae) fed on different cotton varieties (Primera, Giza 75, Nazilli 84S, Flash ve Stoneville 468) under field conditions in Diyarbakır. Experiments were carried out on leaves of selected plants of cotton varieties tested. Plexiglas clip-cell (25 x 6 mm) with upper side covered by muslin was used for experiments. Developmental time and mortality rate of immature stages, pre-reproductive, reproductive, post-reproductive time and longevity, as well as reproduction of adults were determined by daily observations. Life table parameters were calculated by using data mentioned above. Life table parameters (rm, R0, T0 and DT) were obtained as 0.162, 20.657, 18.702, 4.281 on Primera, 0.142, 13.318, 18.281, 4.894 on Giza 75, 0.194, 30.899, 17.662, 3.568 on Nazilli 84S, 0.179, 24.897, 17.920, 3.864 on Flash, 0.157, 20.989, 19.442, 4.427 on Stoneville 468. The results indicated that A. gossypii performed better on Nazilli 84S and Flash varieties than on the other varieties tested.