PWM yöntemi ile DC motorun PC üzerinden kontrolü
The controlling of DC motor on PC by using PWM method
- Tez No: 258842
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİR RÜSTEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DC motor, PWM, PID, DC Motor, PWM, PID
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Doğru akım (DC) motorları endüstride hız ve konum kontrolü gereken yerlerde; ekonomik olması, bakım gerektirmemesi, kolay kontrol edilebilmesi ve kolay bulunabilmesi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada; Darbe genişlik modülasyonu (PWM) yöntemi ile DC motorunun hız ayarı uygulama ve simülasyon olarak gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya yönelik yapılan çalışmada, DC motoruna uygulanan besleme gerilimi, yarı iletken güç elemanları ile kontrollü bir şekilde değiştirilmiştir. Motor hızı uygulanan besleme geriliminin darbe genişliği değiştirilerek verimli ve etkili şekilde kontrol edilebilir. Simülasyon çalışmasında; her sisteme kolayca adapte olabilen oransal integral ve türev (PID) tipi kontrolör kullanılmıştır. DC motorunun matematiksel modelinden elde edilen akım, gerilim ve moment parametreleri PID kontrol ile kolayca değiştirildiğinden akım, gerilim ve moment değişim grafikleri incelenmiştir. Uygulamaya yönelik yapılan çalışmada ise; DC motorunu kontrol etmek için sürücü devre tasarlanmıştır. Bir kişisel bilgisayar (Personal Computer-PC) ve PC' nin paralel portu üzerinden tasarlanan sürücü devre üzerindeki yarı iletken güç elemanları yazılan yazılım programıyla anahtarlama işlemi gerçekleştirerek DC motorunun ekonomik ve etkin bir şekilde PWM yöntemiyle kontrolü sağlanmıştır. DC motorunun PID kontrolünde parametrelerin ve PWM' de sinyal oranının en uygun seçilmesi durumunda, düşük hız değişimlerinde verimli, yüksek hız değişimlerinde ise çok iyi performans elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
DC Motors are widely used in speed and position control in the industry ; because of being economical, not necessary maintenance, easily controled and easily accessible.In this study the speed adjusment of DC motor has been realized both aplication and simulation by PWM method. In the application study the supply voltage of DC motors are changed by using semicolductor power elements. The motors speed can be efficiently and affectedly controlled with change pulse width of the supply voltage. In the simulation studies, is used proportional integral derivative (PID) type controller, which easily adapted to the each systems. The current which voltage and torque parameters obtained in the mathematical model of DC motors are changed easily with PID control and the current , voltage and torque change graph have been checked. In the application studies is designed the driver circuit for the control DC motors. A PC as a controller and driver connected with the paralel port of PC have been designed and semiconductor power elements in the circuit was performed the switching operation by written software program, was showed of economic and effective control by using PWM method. In the PID control of DC motors in the most suitable selecting situation ratio of signal in PWM in the slow speed change is obtained efficient and in the high speed change very good performance.