Keçikalesi (Aksaray) volkaniklerinin petrolojisi ve jeokimyası
Petrology and geochemistry of Kecikalesi (Aksaray) volcanics
  1. Tez No: 259057
  2. Yazar: MURAT AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. UMRAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Keçikalesi, petroloji, jeokimya, ICP-MS, XRD, Kecikalesi, petrology, geochemistry, ICP-MS, XRD
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tez alanı 1/25.000 ölçekli Aksaray L32-d3-d4 paftalarındaki Keçikalesi volkanik birimini kapsar. Bu tezin amacı Keçikalesi volkanitlerinin ilk kez magmatik petrolojisinin ortaya çıkarılma ve Hasandağı volkanitleriyle karşılaştırlmasıdır. Google Earth'den alınan uydu fotoğrafları incelendiğinde, Keçikalesi volkanik bölgesinin kaldera yapısına sahip olduğu görülmektedir. Buradaki birimler optik ve opak mikroskop, ICP-MS, ve toz XRD kullanılarak hem petrografik hem de jeokimyasal olarak detaylı incelenmiştir. Keçikalesi volkanik birimleri genelde bazaltik andezit ve andezit türünde kayaçlardan oluşmuş; orta potasyumlu ve kalkalkalin karakterde; Hf/3-Th-Ta, Hf/3-Th-Nb/16, Zr/117-Th-Nb/16 diskriminat diyagramlarına göre ise yıkıcı levha sınırı bazaltı ve türevleridir. Bu birimlere ait örnekler Spider diyagramlarına konulduğunda hafif nadir toprak elemetlerinde ağır nadir toprak elementlerine göre bir zenginleşme söz konusudur. Eu elementinde hafif ve Ta, Nb, Ti ve Sm elementlerinde ise belirgin, P ve Pb elemetlerinde çok belirgin bir düşüş görülmektedir. CIPW normlarına göre bu birim %10 kuvars, %55 plajioklas (albit, anortit), %12 ortoklas, %17 enstatit-ferrosillit (=hipersten), %4 diopsit ve %2 ilmenit içerdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Thesis area covers Aksaray L32-d3-d4 maps of 1/25.000 in scale. The aim of this thesis identify Kecikalesi volkanics? petrology and compare with Hasandag units. Key locations at Keçikalesi volcanic units, which were studied in detail both petrographically and geochemically by using optical and opaque microscope, ICP-MS, and powder XRD. Kecikalesi volcanic unit was composed of caldera were distinguished by using Google Earth images. All units were composed of andesite and basaltic andesite; calcalkaline with medium-K; and according to using Hf/3-Th-Ta, Hf/3-Th-Nb/16, Zr/117-Th-Nb/16 discriminant diagrams, it represent destructive plate margin basalts and its differentiates. These units in Spider diagrams show enrichment of LREE as compared to HREE; slight depletion of Eu; depletion of Ta, Nb, Ti, Sm; and substantial depletion of P ve Pb. Caldera composed of quartz (10%), plagioclase (albite-anotite) (55%), orthoclase (12%), and others (diopsite-4%, enstatite-ferrosilite (=hypersthene)-17%, ilmenite-2%.