Laser ablasyon ve iyonlaştırma dinamikleri
Laser ablation and ionisation dynamics
- Tez No: 259168
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ŞÜKÜR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laser, Ablasyon, Çok Fotonlu (Multifoton) İyonizasyon, Uçuş Zamanlı Kütle Spektrometresi (TOF-MS), Laser, Ablation, Multiphoton Ionisation, Time-of-Flight Mass Spectrometry (TOF-MS)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde, gelişen teknoloji ürünlerinden olan, oldukça yaygın kullanım alanına sahip laserler kullanım şekline, alanına ve amacına göre farklılık arz etmektedir. Malzeme sökme (ablasyon) ve iyonlaştırma amacıyla kullanılan laserlerden en fazla kullanılanı Nd:YAG laserdir. Bu çalışmada laser demetinin odaklandığı malzemeleri (bakır, titanyum, renyum, molibden ve demir) seçerken; günlük yaşamda ve üretim sanayisinde, özelliklerinden dolayı önemli rol oynayan malzemeler olması göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışmada yerli sanayi yapımı olan, lineer uçuş zamanlı kütle spektrometresi (TOF-MS) kullanılmıştır. 10-8 mbar basınç değerlerinde olan vakum çemberindeki malzemeler (Cu, Ti, Re, Mo. Fe), Continiuum, SureliteIII 10 Hz'den sağlanmış olan 5 ns atım süresine sahip Nd:YAG laserin 1064, 532 ve 355 nm dalga boyuna sahip demetlerinin bu malzemelere odaklanmasıyla ablasyon ve iyonlaştırma yapılmıştır. MCP detektörde elde edilen veriler direkt olarak 600 MHz, LeCroy, WaveRunner 64Xi, dijital?depolayıcı osiloskop ile görüntülenip, gerekli veriler okunup kaydedilmiştir ve analiz edilmiştir. Kütle spektrumu verileri SIMION 8.0 simülasyon programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, lasers which one of the developing technology products and have highly common area of use exhibit differences, according to usage, area and purpose. The most preferred lasers which is using for ablation and ionisation is Nd:YAG lasers. In this work, why we have selected materials which laser beam focus on (copper, steel, titanium, rhenium and molybdenum), have been considered play significant role for their characteristic in daily life and production industry. In this work, linear time of flight mass spectrometry (TOF-MS) that is domestic industry product have been used. Ablation and ionisation dynamics have made with laser beam an Nd:YAG laser having 5 ns pulse width and having at 1064, 532 and 355ns wavelength was provided from Continuum, Surelite III@10 Hz. which was focused on materials (Cu, Ti, Re, Mo, Fe) in the vacuum chamber at 10-8 mbar. The data which is achieved in MCP detector have been monitorized by direct LeCroy, WaveRunner 64Xi, digital-storage oscilloscope with direct 600 MHz, and necessary data has been examined in detail and recorded. The data in mass spectrum have been analysed by using SIMION 8.0 simulation program.