Alt ekstremite yüzeyel venöz yetmezlik tedavisinde endovenöz lazer ablasyon, radyofrekans ablasyon ve siyanoakrilat ablasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of endovenous laser ablation, radiofrequency ablation and cyanoacrylate ablation for lower extremity superficial venous insufficiency treatment
- Tez No: 501805
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZSÖYLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: endovenöz ablasyon, siyanoakrilat ablasyon, variköz ven, venöz yetmezlik, Cyanoacrylate ablation, endovenous ablation, varicose veins, chronic venous insufficiency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET AMAÇ Son yıllarda kronik venöz yetmezlik tedavisinde konvansiyonel cerrahi yerini büyük oranda endovenöz termal ablasyon veya radyofrekans ablasyon gibi endovasküler yöntemlere bırakmaktadır. En çok kullanılan endovasküler yöntemler endovenöz lazer ablasyon ve radyofrekans ablasyondur. Tümesan anestezi ile uygulanan bu termal ablasyon yöntemleri kılavuzlarda konvansiyonel cerrahinin önüne geçmişlerdir. Endovenoz lazer ablasyon(EVLA) ve radyofrekans ablasyonun(RFA) ardından kullanıma giren bir girişimsel yöntem daha vardır siyanoakrilat ablasyon(CA). CA termal olmaması ve tümesan anestezi gerektirmemesi ile EVLA ve RFAdan ayrılmaktadır. Bu çalışmada CA, EVLA ve RFA yöntemlerinin okluzyon başarılarının komplikayon oranlarının, işlem sürelerinin değerlendirilmesi ve klinik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM 1Kasım2012 ile 1Eylül2017 tarihleri arasında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvurmuş olan doppler ultrasonografi ile 0.5saniye üstünde reflü tespit edilen hastalardan endovasküler yolla tedavi edilmiş olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Toplamda 250 hasta 109'u erkek(%43.6) ve 14'ü (%56.4) kadındı. Hastaların 79'una RFA, 99'una EVLA ve 72sine CA uygulamaları yapılmıştı. Renkli doppler ultrasonografide büyük safen vende tam oklüzyon başarılı uygulama olarak ele alındı. BULGULAR EVLAda işlem başarısı %96 RFAda işlem başarısı %97.5 CAda ise işlem başarısı %98.7 olarak bulunmuş, anlamlı fark tespit edilmemiştir.(p>0.05) CA EVLA(%13) ve RFA(%3.8) ile karşılaştırıldığında(%16.8) yanma hissi CA(%0) hastalarında anlamlı olarak düşük bulunmuştur(p0.05) EVLA sonrası 12 hastada (%12,1) RFA sonrası 5 hastada (%6,3) , CA sonrası ise 2(%2.7) hastada ekimoz görülmüştür. EVLA ve CA arasında anlamlı fark bulunurken RFA ve CA arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Ortalama işlem sürelerinin EVLA 33 dakika RFA 29 dakika ve CA 17 dakika olduğu görülmüştür. İşlem süresi CA yapılan hastalarda anlamlı kısadır. SONUÇ CA EVLA ve RFA ile karşılaştırıldığında istatiksel anlamlı olarak bu yöntemler kadar etkin bulunmuş olup,komplikasyon oranlarının daha düşük ve işlem süresinin daha kısa olduğu tespit edilmiştir. Uzun dönem okluzyon oranları ve komplikasyonların belirlenmesi için randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AİM İn the last years treatment of chronic venous insufficiency has become to change. Choice of convantionel surgery change to endovasculer operations such as endovenous laser ablation(EVLA) and radiofrequency ablation(RFA). This methods are thermal and tumescant. But there is a new method which is non-tumescant and non-thermal , called cyanoacyrlate ablation(CA).İn this study we aimed to examine the differences of these methods about operation time, oclussion success and complication rates. MATERİALS AND METHODS Totally 250 patients, who were treated endovasculary because of lower extremity superficial chronic venous insufficiency at 'Adana Numune Eğitim Araştırma Hospital' from 1 november 2012 to 1september 2017,were involved to study.A total amount of 250 patients 109(%43.6)male and 141female(%56.4) were treated by EVLA RFA and CA. RESULTS On the basis of ultrasound examinations performed at the end of the procedure, procedures in EVLA RFA and CA groups were %96 %97.5&98.7 successful respectively and the target vein segments were fully occluded. Oclussion rate difference were statistically insignificant.(p>0.05)Burning sensation after EVLA RFA and CA were %13, %3.8 and %0 respectively. This was significantly different between EVLA and CA but not between RFA and CA. Ecchymosis occured at 12 patient treated by EVLA , 5 patients treated by RFA and 2 patient treated by CA. Mean procedure time of EVLA was 33min,of RFA was 29 min and of CA was 17min. Mean procedure time was significantlly statically significant. CONCLUSİON When we compare CA to EVLA and RFA it seems that CA is as successful as RFA and EVLA however more effective at low complication rates and procedure time.Todetermine the long term oclussion and complication rates we need more prospective randomized multicenter study.