Architecture as an urban and social sign: Understanding the nature of urban transformation in Eskişehir highway, Ankara
Kentsel ve sosyal bir işaret olarak mimarlık: Ankara Eskişehir yolundaki kentsel dönüşümün doğasının anlaşılması
- Tez No: 259223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Para, alan, ölçek, mekan, kentsel tasarım, kimlik, Money, space, scale, place, urban design, identity
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bir şehrin alışveriş merkezleri, plazalar, dünya ticaret merkezleri, otelleri ya da konut kompleksleri gibi yapıları sadece alternatif kentsel yapı tipolojisini değil aynı zamanda şehrin sosyal, ekonomik, politik ve hatta dini konulardaki gücünü de anlatır. Bu anlamda, binalar yalnızca tek yapı ile sınırlı özel tasarım ve araştırma alanları değil, tüm şehir ölçeğinde kentsel ifadeler olarak görülmelidir. Ancak binaların kent dünyasındaki bu ekletik varlığı daha büyük ölçekte beklenmedik dönüşümler silsilesine yol açmaktadır.Bir binanın kent çapındaki etkisi modern şehirde çok önemli bir yer bulmaktadır, zira binaların mimari anlamda ifade ettikleri kendi ölçekleriyle sınırlı değildir ve işlev, altyapı, mimari anlam, görsel yetkinlik ve diğer sosyal problemlerde dönüşüme açık kentin bütününü etkileyen bir parçasıdır.Türkiye'nin, özellikle de Ankara'nın küresel ekonomik ağa uyum sağlaması, yeni kültürel kimliklerin oluşumuna ve kentsel dönüşüme neden olmakta, bu değişimin doğası da ?kira teorisinde? görülmekte ve kenti bir ?kar yarışı sahası? haline getirmektedir. Bu dönüşümleri daha iyi sunabilmek adına, yolun her iki tarafında spontane olarak yeni bir kentsel mimari yapının oluşturulduğu ve başkentin imkanlar ölçüsünde sınırlarının yeniden biçimlendirildiği, şehrin en önemli bölgelerinden Eskişehir Yolu yansıttığı güç itibariyle incelenecektir.Ekonomik gücün sınırları şehrin sosyal, ekonomik ve fiziksel sıralaması şehri, satılacak kentsel bir ürün olarak şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The buildings of a city such as shopping malls, plazas, world trade centers, hotels or even residential complexes are not only alternative urban building typologies but they represent power in social, economical, political and even religious terms. In this sense buildings should not be seen as specific design and research areas limited with single building scale but rather should be seen as urban statements in city scale. However the eclectic existence of these buildings in urban fabric causes a series of unexpected transformations in a larger scale.The impact of a building in urban scale takes a very important place in the modern city ? their architectural expression is not limited with their individual scale but rather it becomes an integrated part of the whole city which is open to transform function, infrastructure, architectural meaning, image ability and other social problems. This building behaves as a cultural and social symbol and it is inevitable to consider the design process as an urban experience. However many of the contemporary examples are designed as individual architectural buildings?The integration of Turkey, but especially the city of Ankara to the global economic network providing new cultural identities presents a transformation of the city which natures could be seen ?in terms of rent theory? and makes this city ?a place of competition for profit.? To better present these transformations one of the most important regions Eskişehir Highway will be analyzed for the power it reflects as the buildings are set on the two sides of the highway as a new type of urban architecture proceeding spontaneously and reconfiguring boundaries based on the limits of the capital. The limits economic power decides about social, economic and physical order of places shapes the city as an urban product to be sold.