Ardsoğutucu ve rejeneratörün Huntorf sıkıştırılmış havalı enerji depolama tesisi üzerine etkileri
The effects of aftercooler and regenerator on Huntorf compressed air energy storage plant
- Tez No: 259412
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıkıştırılmış hava, tuz mağarası, kaya mağarası, aküfer, kısmi yoğun, tam yoğun, kompresör, türbin, rejeneratör, üreteç, yakıcı, arasoğutucu, ardsoğutucu, sasa, dada, kontrol hacmi, enerjinin korunumu-termodinamiğin birinci yasası, kütlenin korunumu, ön ısıtma, yeniden ısıtma, tersinir, tersinmez, tersinir sürekli akış işi, adyabatik, mükemmel gaz, sabit sıcaklıkta-izotermal, izantropik, politropik, entalpi, entropi, Compressed air, salt cavern, rock cavern, aquifer, off-peak, peak, compressor, turbine, regenerator, generator, combustor, intercooler, aftercooler, steady state steady flow, uniform state uniform flow, control volume, conservation of energy-first law of thermodynamics, conservation of mass, preheat, reheat, reversible, irreversible, reversible steady flow work, adiabatic, ideal gas, isothermal, isentropic, polytropic, enthalpy, entropy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tezin amacı, ardsoğutucu ve rejeneratörün Huntorf SHED Tesisi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Önce, tesisteki sürekli akışlı makineler için ideal model olan izantropik durum hesaplamaları yapılır. Sonra gerçek durum hesaplamaları için bu makinelerin verimleri üzerinden verilen şartlardaki entalpileri bulunur. Daha sonra bu entalpiler yardımıyla kompresör işi, türbin işi ve rejeneratörde kazanılan ısı hesaplanır. En son olarak, ardsoğutucu yokluğunda rejeneratörlü gerçek çevrimin ısıl verimindeki artış ile ardsoğutucu varlığında rejeneratörlü gerçek çevrimin ısıl verimindeki artış karşılaştırılır. Elde edilen sonuç, ardsoğutucu varlığında rejeneratörlü gerçek çevrimin ısıl verimindeki artışın daha yüksek olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to research the effects of aftercooler and regenerator on Huntorf CAES Plant. Firstly being an ideal model for reversible steady flow machines at the plant, isentropic state calculations are done. Then for real state calculations, from the efficiencies of these machines enthalpies are found at the given conditions. And then with the aid of these entalpies compressor work, turbine work and recovered heat at the regenerator are calculated. Finally increase at thermal efficiency of the real cycle without the aftercooler and with the regenerator is compared with the increase at the thermal efficiency of the real cycle with the aftercooler and the regenerator. The achieved result indicates that the increase at the thermal efficiency of the real cycle with the aftercooler and the regenerator is much higher than the other one.