Akarçay'ın (Afyonkarahisar) bentik diyatomeleri ve çay su kalitesi değerlendirilmesinde kullanılması üzerine bir araştırma
An investigation on the benthic diatoms from the Akarçay stream (Afyonkarahisar) and their use for water quality assessment
- Tez No: 259516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KIVRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bentik diyatome, diyatome indeksi, fiziko-kimyasal özellikler, Akarçay, Benthic diatom, diatom indices, physico-chemical features, Akarçay
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Akarçay'ın bentik diyatomeleri ve bazı fiziko-kimyasal özellikleri Mart-Aralık 2008 tarihleri arasında dört istasyondan aylık olarak alınan örneklerde incelenmiştir. Akarçay'ın su kalitesinin belirlenmesi amacıyla bentik diyatomeler kullanılmıştır.Akarçay'ın bentik diyatome topluluğunda toplam 128 takson tespit edilmiştir. Çayın başlangıç kısmında Cocconeis placentula, Cyclotella meneghiniana, Encyonema minutum, Sellaphora pupula, Nitzschia tubicola, Cymatopleura solea, Amphora veneta, Amphora pediculus, Ulnaria ulna, Gomphonema parvulum, Gomphonema angustatum ve Navicula cryptocephala bentik diyotome topluluğunda dominant diyatome türleri olmuşlardır. Çayın aşağı kısmında ise, Nitzschia palea bentik diyatome topluluğunda dominant olmuştur. Diyatome indeksleri TÇM, NH4-N, NO2-N, PO4-P, BOİ5 ve KOİ arasında kuvvetli pozitif ve çözünmüş oksijen ile kuvvetli negatif korelasyon göstermiştir.Diyatome indeksleri ve fiziko-kimyasal analiz sonuçlarına göre, çayın başlangıç kısımlarının orta derecede kirlenmiş, çayın son kısımlarının ise aşırı derecede kirlenmiş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Epipelic diatoms and some physico-chemical features of Akarçay streams were studied in the samples collected montly from four sampling-stations during March-December 2008. Bentich diatoms were used for water quality assessment of the Akarçay streams.A total of 128 taxa of benthic diatom communities were determined. In the upstream Cocconeis placentula, Cyclotella meneghiniana, Encyonema minutum Sellaphora pupula, Nitzschia tubicola, Cymatopleura solea, Amphora veneta, Amphora pediculus, Ulnaria ulna, Gomphonema parvulum, Gomphonema angustatum and Navicula cryptocephala were dominant species in the benthic diatom communities. In downstream Nitzschia palea was dominant species in the benthic diatom communities. Diatom indices showed a significant positive correlation with TDS, NH4-N, NO2-N, PO4-P, BOD5 , COD and, were correlated negatively with DO.According to results of diatom index and physico-chemical analysis, the upstream was determined to be moderately polluted and the downstream was determined to be excessively polluted.