Yapıların onarım ve güçlendirme maliyetlerinin excel programıyla belirlenmesi
Determination of repairing and strengthening costs of existing buildings by excel program
- Tez No: 259527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Projelendirme, güçlendirme ve onarım, Excel yazılım, maliyet, Design, repairing?strengthening, Excel software, cost
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, Afyonkarahisar Belediyesi ve Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nden onaylanmış, 1980-1989 yılları arasında yapılmış 3 adet ve 1990-1997 yılları arasında yapılmış 3 adet olmak üzere 6 adet her birisi farklı tip ve katlarda olan binalara ait betonarme ve mimari projeler değerlendirilmiştir. Mevcut projelerin TDY 75 ve DBYBHY 07 ile TS 500 standardı çerçevesinde bilgisayar programları ile modellemeleri ve statik çözümlemeleri yapılarak, yetersizliklere bağlı eleman ve sistem güçlendirme gerekliliği araştırılmıştır.Yetersizlikleri gidermek için yapılacak güçlendirme çalışmalarının ekonomikliğin belirlenmesi amacıyla gerekli olan maliyet hesapları, Microsoft Visual Basic destekli Excel yazılım programı ile yapılmıştır. Bu hesaplamalarda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (BİB) birim fiyatları ve analizleri kullanılmıştır. Mevcut binaların, mimari projeleri aynı kalmak kaydıyla, şu an geçerli olan standart ve yönetmelik esaslarına göre yeniden betonarme ve statik projelendirilmesi yapılarak, yeni yapım maliyetleri hesaplanmıştır. Sonucunda, mevcut binanın güçlendirmesi ile yeniden yapım maliyetlerinin karşılaştırılması yapılmıştır.Güçlendirme ve onarım maliyetlerinin hesaplarının, Excel yazılımı kullanılarak sistematik hesap biçiminde ortaya konulması ile otomatik olarak yapılması, büyük bir kolaylık ve zaman tasarrufu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, reinforced concrete and architecture projects of 6 buildings of different type and number of flats which are approved by Afyonkarahisar Municipality and Eskişehir Odunpazari Municipality; 3 of them were build between 1980 and 1989 and others were built between 1990 and 1997. Necessity of component and system strengthening was researched by making modeling and static analysis of available projects through computer software within the frame of TDY 75 and DBYBHY 07 and TS 500 standard.Cost calculations required to determine economy of repairing and strengthening of structures to be performed to eliminate deficiencies were done by the assistance of Microsoft Visual Basic supported Excel software by using unit prices and analysis methods of Ministry of Defense and Ministry of Public Works and Settlement. Existing building were redesigned according to current standards and regulation principles in force, provided that original architecture projects were kept the same and regarding costs were calculated. Consequently, the comparison between repairing?strengthening of existing buildings and rebuilding of new design cost was done.Automatically and systematically calculating repairing?strengthening costs by using Excel software facilitated a great convenience and saved time.