Farklı buğday çeşitlerinde protein içeriklerinin Near Infrared Yansıma Spectroskopi (NIRS) tekniği ile belirlenebilirliği
Prediction of protein content of wheat with Near Infrared Reflectance Spectroscopy
  1. Tez No: 259551
  2. Yazar: ALİ FEDAİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Near-Infrared Spectroscopy (NIRS), wheat, nitrogen, protein content
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Son yıllarda bitki gelişimini doğrudan etkileyen özellikleri ve bitki parametrelerini daha doğru, hızlı ve ekonomik olarak belirlemeye yarayan geleneksel yöntemlere alternatif olarak algılama teknolojileri geliştirilmeye başlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen ?Near-Infrared Spectrophotometre? tarımsal ve çevresel kullanımlar için bitkiler hakkında yeterli bilgiye ucuz ve hızlı ulaşmayı sağlayan teknolojilerden biridirBu çalışmada, Marmara Bölgesinin Trakya kesiminde yetiştiriciliği yapılan 12 farklı buğday çeşidinde protein içeriklerinin NIRS (Near Infrared Spektroskopi) kullanarak belirlenmesi için, yansıma ölçme prensibine dayalı yeni bir metodoloji geliştirilmesi, bu yöntemin laboratuar ölçümleri ile geleneksel laboratuar analiz sonuçlarının karşılaştırmalarının yapılması amaçlanmıştır.Araştırmada kullanılan 12 buğday örneğinde protein içeriği ile ilişkili hektolitre, protein oranı, yaş gluten, gluten indeksi, nem, sedimentasyon değeri ve protein analizleri yapılmıştır. Ayrıca öğütülmüş buğday örneklerinde laboratuar ortamında yansıma okumaları gerçekleştirilmiştir.Bitki protein içerikleri laboratuarda geleneksel yöntemlerle belirlenen değerleri ile bitkilere ait yansıma okumaları arasında kalibrasyon eşitliklerini belirlemek için Kısmi En Küçük Kareler (Partial Least Square (PLS)) regresyon analiz yöntemi kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlar, NIRS tekniğinin kullanımı ile buğdayda azot ve protein (r2=0,82) içeriklerinin başarıyla tahmin edilebileceğini göstermiştir.Anahtar Sözcükler Near-Infrared Spectrophotometre, buğday, azot, protein miktarı
Özet (Çeviri)
New technologies to determine some properties, which affect the plant growth more accurately and economically, and plant parameters, have been developed as an alternative method to traditional methods in the recent years. Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) which was developed for that aim is one of the techniques for obtaining inexpensive and rapid plant data for agricultural and environmental use.In this study it is aimed to develop a new methodology based on the principle of measuring the reflections by using the Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) and to compare the obtained results with the laboratory and the traditional analyses results of the 12 different wheat cultivars of protein content which are cultivated in Trakya of Marmara region.The analysis for the 12 different wheat cultivars were protein content related with the hectoliter, protein rate, gluten, gluten index, moisture, sedimentation value and other protein analysis. In addition to this, there were used the milled wheat samples for obtaining the reflection results in the laboratory.The Partial Least Square (PLS) regression analysis was used in order to determine the calibration equation between the reflection results and the plant protein contents which were obtained by the traditional method in the laboratory.The results of this study demonstrated the feasibility of using Near Infrared Spectroscopy (NIRS) to rapidly and accurately (r2=0,82) measure nitrogen and protein content of wheat.