Çanakkale'de sulak alanlarda yaşayan Emys orbicularis ve Mauremys rivulata türlerinin yaşam alanlarının hematoloji ve plazma biyokimyası üzerine etkisi
The effects of habitats on hematology and plasma biochemistry of Emys orbicularis and Mauremys rivulata collecting from Çanakkale
  1. Tez No: 259584
  2. Yazar: NİLGÜN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TOSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Zooloji, Biochemistry, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Emys orbicularis, Mauremys rivulata, Hematoloji, Plazma Biyokimyası, Ekoloji, Emys orbicularis, Mauremys rivulata, Hematology, Plasma biochemistry, Ecology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çanakkale'de yayılış gösteren Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) ve Mauremys rivulata (Valenciennes, 1833) türlerine ait kan örneklerinden hematolojik olarak eritrosit sayısı, lökosit sayısı, hemoglobin, hematokrit, Ortalama eritrosit hacmi, Ortalama eritrosit hemoglobini, Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu ve Plazma biyokimyasına ait Total protein, Glukoz, Trigliserit ve Üre gibi parametreler farklı yöntemler ile incelenmiştir. Türlerin yaşadığı tatlı suların ekolojik özellikleri (çözünmüş oksijen, ph, iletkenlik ve sıcaklık) belirlenmiştir.Bu çalışmanın sonuçlarına göre Emys orbicularis ve Mauremys rivulata türlerinde hematolojik verilere göre sexüel dimorfizm bulunamazken, plazma biyokimyası bakımından trigliserit değerinde sexüel dimorfizm vardır. Üreme ve üreme sonrası dönem arasında hematolojik değerler bakımından farklılık belirlenemezken, plazma biyokimyasal değerler bakımından dişilerde trigliserit ve total protein miktarında farklılık tespit edilmiştir. Türler arasında ise hematolojik değerler bakımından lökosit sayısında, plazma biyokimyasal değerler bakımından trigliserit ve total protein miktarında farklılık saptanmıştır. Yaşadığı biyotopların su kalitesine göre E. orbicularis türünde eritrosit ve lökosit sayısında M. rivulata'da ise eritrosit, lökosit sayısı, OEH ve OEHb değerlerinde farklılık tespit edilmiştir. E. orbicularis türünde kurak ve sulak döneme göre biyokimyasal olarak total protein ve üre miktarında farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the blood samples of the species Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) and Mauremys rivulata (Valenciennes, 1833) distributed in Çanakkale, hematological parameters erythrocyte count, leukocyte count, hemoglobin, hematocrit, mean erythrocyte volume, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration and parameters of plasma biochemistry such as Total protein, Urea, Glucose and Triglyceride were examined by different methods. The ecological properties of the fresh waters, where the species live, (dissolved oxygen, ph, conductivity and temperature) were determined.According to the results of this study, no sexual dimorphism could be found in the species Emys orbicularis and Mauremys rivulata depending on hematological data whereas sexual dimorphism was present in the triglyceride value in terms of plasma biochemistry. While no differences could be determined in terms of hematological values between reproductive and post-reproductive periods, differences were detected in females in triglyceride and total protein quantities in terms of plasma biochemical values. However, differences were detected between species in leukocyte count in terms of hematological values and in triglyceride and total protein quantity in terms of plasma biochemical values. According to the water quality of their biotopes, differences were detected in erythrocyte and leukocyte counts of the species E. orbicularis and in erythrocyte and leukocyte counts as well as in MCV and MCH values in M. rivulata. In the species E. orbicularis, differences were detected in biochemical sense in total protein and urea quantities between dry and wet periods.