İnfrared enerji ve infrared enerji-sıcak hava kombinasyonu ile domatesin kurutulması
Drying of tomato with infrared energy and combination of infrared energy?hot air
  1. Tez No: 259589
  2. Yazar: DİLVİN TEZER OR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HABİB KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, infrared kurutma, hava hızı, özgül enerji tüketimi, rehidrasyon, büzülme katsayısı, renk, Tomato, infrared drying, air velocity, specific energy consumption, rehidrasyon, shrinkage coefficient, color
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada iki farklı giriş havası sıcaklığı, üç farklı infrared radyasyon yoğunluğu ve üç farklı hava hızı kullanılarak domates kurutma çalışması yapılmış ve domates kurutmada infrared kurutma tekniğinin kullanılabilirliği incelenerek aşağıda belirtilen amaçlar değerlendirilmiştir. Bunlar;-Domatesin kuruma eğrileri ve kuruma hızı üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesi,-Domatesin kuruma süresi, özgül enerji tüketimi gibi işletme parametreleri üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesi,-Kurutulmuş domatesin büzülme, rehidrasyon ve renk (L*, a*, b*, kroma, hue açısı ve ? E) gibi kalite parametreleri üzerine giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu ve hava hızını içeren değişkenlerin etkilerinin incelenmesidir.Yapılan kurutma denemeleri sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.Domatesin kurutma süresi değerleri 1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında 1080, 1506, 1715 W/m2 infrared lamba güçlerinde sırasıyla 30 ºC giriş havası sıcaklığında 363 - 530 dak., 261 - 291 dak., 195 - 273 dak., 45 ºC giriş havası sıcaklığında 186 - 192 dak., 141 - 153 dak., 133 - 162 dak. değerleri arasında değişiklik göstermiştir.Ürün kurutma süresi hava hızının artmasıyla uzamasına karşın infrared radyasyon yoğunluğunun ve giriş havasının sıcaklığının artmasıyla kısalmıştır.Özgül enerji tüketimi değerleri 1.0 ? 2.0 m/s kurutma hava hızı aralığında 1080, 1506, 1715 W/m2 infrared lamba güçlerinde sırasıyla 30 ºC giriş havası sıcaklığında 16,65 - 24,01 MJ/kg-su, 15,79 - 17,71 MJ/kg-su, 14,72 - 20,85 MJ/kg-su, 45 ºC giriş havası sıcaklığında 22,51 - 23,34 MJ/kg-su, 19,25 - 20,82 MJ/kg-su, 20,12 - 24,63 MJ/kg-su arasında değişiklik göstermiştir.Domatesin kurutulması için gerekli özgül enerji tüketiminin hava hızının ve giriş hava sıcaklığının artmasıyla arttığı belirlenmiştir.Kurutulmuş domatesin kalite parametrelerinden renk özellikleri üzerine kurutma faktörleri istatistiksel olarak etkili olmuştur. Ayrıca tüm kurutma uygulamalarında kurutulmuş domateslerde toplam renk değişimi meydana gelmiş ve kurutma öncesi ve sonrası yapılan ölçümlere göre, renk değerleri arasında az miktarda değişimler olduğu saptanmıştır.Farklı kurutma yöntemleriyle kurutulan domates örneklerinin hepsinde şekil değişimi meydan gelmiş fakat kurutma yöntemleri için kullanılan faktörlere (giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu, hava hızı) bağlı olarak genel bir eğilim göstermemiştir. Kurutulmuş domates örneklerinin rehidrasyon değerleri 2.85 ile 3.44 arasında değişmiş ve bütün kurutma kombinasyonlarında elde edilen rehidrasyon değerleri birbirine çok yakın olmuştur. Büzülme değerinde olduğu gibi kullanılan kurutma faktörlerine (giriş havası sıcaklığı, infrared radyasyon yoğunluğu, hava hızı) bağlı olarak belirgin değişkenlikler görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the work has been drying tomatoes by using two different entrance air temperature, three different infrared radiation intensity and three different air velocity and the following conditions are examined of by researching the usability of tomatoes drying technique in drying tomatoes. These;-Researching the effects of variables including entrance air temperature on drying curves and drying velocity of tomato; infrared radiation density and air velocity-Reasearching the effects of variables including entrance air temperature on operational parameters such as drying time of tomato and consumption of specific energy; infrared radiation density and air velocity-Researching the effects of variables including entrance air temperature on quality parameteres such as shrinkage, rehydration and color (L*,a*,b*,chroma, hue angle and ?E) of a tomato; infrared radiation density and air velocity.As a result of drying experiments, the following resulst were obtainedAt 1,0 - 2,0 m/s range of drying air velocity; at 1080, 1506, 1715 W/m2infrared lamp power, drying time values of tomato changes at 30 oC as 363-530 min., 261-291 min., 195-273 min. and at 45 oC as 186-192 min., 141-153 min. 133-162 min. respectively.Although yield drying time has been prolonged with increasing air velocity, shortened with increasing of infrared radiation density and entrance air temperature.Specific energy consumption values of 1.0 - 2.0 m/s drying air velocity in the range, 1080, 1506, 1715 W/m2 infrared lamp power respectively 30 ºC entrance air temperature from 16.65 to 24.01 MJ/kg-water, 15.79 to 17,71 MJ/kg-water, 14.72 to 20.85 MJ/kg-water, 45 ºC entrance air temperature from 22.51 to 23.34 MJ/kg-water, 19.25 to 20.82 MJ/kg-water, 20.12 to 24.63 MJ/kg-water between the changes showed.It is determined that necessary specific energy consume arises with increasing air velocity and air temperature for drying tomatoe.From equality parameters to color properties, drying factors of dried tomatoes have been statistically effective. Also, at all, drying operations dried tomatoes changed their total colors and and it has been determined that there are some changes between color values according to measure before drying and after drying.The shape change has accured in all of the tomato samples, dried by various drying methods, but it hasn?t related to the factors using for drying methods in general. The rehydration values of dried tomato samples changes between 2.85 and 3.44 and the rehydration values obtained from all of the drying combinations are so close to each other. As happened at shrinking value, explicit changes weren?t seen related with used drying factors.(entrance air temperature, infrared radiation density, air velocity)