Mikrodalga kurutucuda maydanozun kurutulmasına yönelik bir çalışma
A research on drying of parsley in a microvawe dryer
- Tez No: 167503
- Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER DOĞANTAN, Y.DOÇ.DR. YURTSEVER SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrodalga, kurutma, maydanoz, Microwave, drying, parsley
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET MÎKROD ALGA KURUTUCUDA MAYDANOZUN KURUTULMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Bu araştırmada, pilot ölçekteki bir konveksiyon - mikrodalga bantlı kurutucuda maydanoz {Petrocelinum crispum Mili.) kurutulmuştur. Çalışmada, kesikli mikrodalga ve sıcak hava kombinasyonu ile ürün kurutulmasında kullanılan mikrodalga uygulama süresinin (mikrodalga jeneratörlerinin açık kalma süresi/mikrodalga jeneratörlerinin kapalı kalma süresi) kurutucu enerji tüketimi, kuruma süresi ve kurutulan ürün renk kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Kurutma denemelerinde infrared ısıtıcılardan elde edilen sıcak hava ve kesikli mikrodalga enerjisi birlikte uygulanmıştır. Mikrodalga enerjisi, kurutucu mikrodalga jeneratörlerinin çalışma ve durma sürelerinin özel bir kontrol donamım ile ayarlanması ile kesikli/sürekli olarak uygulanmıştır. Kullanılan mikrodalga uygulama süreleri (açık, s/ kapalı, s) sırasıyla 15/30, 30/30, 45/30 ve 60/30 olacak şekilde ayarlanmıştır. Denemeler sonucunda mikrodalga uygulama süresi arttıkça aynı bant hızında kurutucu elektrik enerjisi tüketiminin arttığı, buna karşılık kurutulan ürünlerde ulaşılan sonuç nemi ve ürün renk kalitesinin de azaldığı belirlenmiştir. Araştırmada, ürünün %10 y.b. seviyelerine kadar kurutulması için gerekli süre ve sistemin elektrik enerjisi tüketimi değerleri bakımından en uygun sonucu 0,133m/dk bant hızında, sıcak hava ve 30s aktif, 30s pasif kesikli mikrodalga ile kurutma yöntemi vermiştir. Bu durumda %10,48±3,43 y.b. sonuç nemine kadar ürünün kurutulması için gerekli süre 41dk olup, 3,02kWh elektrik enerjisi harcanmıştır. 2005, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT A RESEARCH ON DRYING OF PARSLEY IN A MICROVAWE DRYER In this thesis, a pilot scale microwave infrared convective dryer was used to dry parsley (Petrocelinum crispum Mill.) leaves. The main objective of this study was to determine the effects of microwave pulsing ratio (on time, s / off time, s) on dryer energy consumption, drying time and dried product quality in terms of colour. Combination of hot air convection and pulsed microwave drying was applied in all drying experiments. Microwaves were applied as pulsed mode by using a special control device to control the on and off time of microwave generators. Applied microwave pulsing ratios (on time, s / off time, s) were 15/30, 30/30, 45/30 and 60/30, respectively. Results showed that at the same band speed, increasing the microwave pulsing ratio increased the dryer electrical energy consumption and reduced colour quality and the final moisture content of the product. Combination of microwave pulsing ratio of 30/30 with convective hot air drying at 0.133m/min band speed gave the most suitable results in view of drying time of the parsley leaves up to the moisture content of 10% wb (wet basis) and dryer electrical energy consumption. In these conditions, to reach final moisture content of 10,48±3,43 wb, required drying time and dryer electrical energy consumption were 4 İmin and 3.02 kWh, respectively. 2005, 56 pages