2005-2008 yılları arasında Çanakkale Boğazı'nın meteorolojik iklim koşullarının bölgedeki deniz canlılarına etkisi
Meteorological climate conditions of Dardanelles and it's effects on marine organisms in the region between 2005?2008 years
  1. Tez No: 259590
  2. Yazar: MEMİŞ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, Balık miktarı, Meteorolojik parametreler, Veri madenciliği, Weka, The Dardanelles, The Amount of Fish, Meteorological Parameters, Data Mining, WEKA
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Meteoroloji genel olarak atmosferde meydana gelen olaylar ve iklim çalışmalarının yanı sıra, hava koşullarının canlılar üzerine olan etkilerini de inceler. Canlılar bir çok davranışlarını direkt veya dolaylı olarak hava koşullarının etkisi altında yönlendirir. Balıkların da dağılımında ve davranışlarında meteorolojik parametrelerin önemli bir etkisi vardır.Bu çalışmada materyal olarak Çanakkale Boğazına ait meteorolojik parametreler (deniz suyu sıcaklığı, hava basıncı, sisli günler sayısı, ortalama hava sıcaklığı, fırtınalı günler sayısı, yağış miktarı, ortalama nisbi nem, ortalama rüzgar hızı ) ve Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi Kayıtlarından alınan toplam su ürünleri miktarları kullanılmıştır. Bu tez veri madenciliği tekniği ile meteorolojik parametrelerin balık populasyonuna ve miktarına etkisi araştırılmak için yapılmıştır. İlk olarak toplanan veriler temizlenip birleştirilmiş ve veri madenciliği uygulamasında kullanılacak şekilde düzenlenmiştir. Veri madenciliği büyük miktarlardaki veri kümelerinin içinden anlamlı ve yararlı ilişki, bilgi ve kuralların bilgisayar programları aracılığıyla aranması ve analiz edilmesi işlemi olarak tarif edilebilir. Bu işlemler için WEKA veri madenciliği yöntemi kullanılmıştır. WEKA'ya giriş parametresi olarak meteorolojik parametreler verilmiştir. Bu giriş parametrelerine WEKA'da sınıflandırma tekniklerinden karar ağacı algoritmaları uygulanmıştır. Uygulama sonucunda karar ağacının ürettiği kuralların geçerliliği ispatlanmıştır. Çıkan sonuçlar ile Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi Kayıtlarından alınan toplam su ürünleri miktarları arasındaki yakınlık meteorolojik parametrelerin balık miktarına olan etkisini ispatlamıştır.Çalışmamızda kullandığımız meteorolojik parametreler Çanakkale Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünde ölçülmüştür. Deniz suyu sıcaklığı 2 metre derinlikteki su sıcaklığını ifade eder. Hava sıcaklığı yerden 2 metre yükseklikte kapalı alanda ölçülen sıcaklık değerleridir. Rüzgar ölçümleri ise 10 metre yükseklikte ölçülmüştür. Kullanılan diğer parametrelerde Çanakkale Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünde ölçülen değerlerdir. Çalışmada kullanılan su ürünleri miktarları ise Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi Kayıtlarından alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Meteorology in general, events occurring in the atmosphere and climate studies, as well as weather conditions also examines the effects on living things. Organisms canalize as many behaviors directly or indirectly under the direct influence of weather conditions. Meteorological parameters have a significant impact. in the distribution and behavior of fish.In this study, as material belonging to the meteorological parameters (sea water temperature, air pressure, the number of foggy days, the average air temperature, the number of stormy days, rainfall, average relative humidity, average wind speed ) of Dardanelles and Provincial Directorate of Agriculture and Statistics Department Çanakkale Registration Project of the total amount of water products are used. This thesis was prepared to investigate of meteorological parameters on the amount of fish population with data mining techniques. First, the collected data is cleaned and aggregated data mining applications are arranged to be used. Data mining can be described as in large quantities are meaningful and beneficial relationships within the data sets, information and rules, and analyzing computer programs to search through the process. The WEKA data mining methods is used for this process. Meteorological parameters as input parameters are given WEKA program. This input parameters are applied the decision tree algorithms classification techniques in WEKA. As a result of the application of the validity of the decision tree produced rules is proven. The results with the total amount of water products in the proximity between the effect of meteorological parameters on the amount of fish has proven from Provincial Directorate of Agriculture and Statistics Department Çanakkale Registration.In our study, we use meteorological parameters were measured in Çanakkale Directorate Meteorological Station. Sea water temperature, water temperature refers to the depth of 2 meters. Air temperature in a closed area at a height of 2 meters from where the measured temperature values. Wind measurements were measured at a height of only 10 meters. Used for other parameters are measured in Çanakkale Directorate Meteorological Station. Amount of water products used in the study of the Çanakkale Provincial Directorate of Agriculture and Statistics Department Registrar of the project is taken.