Etial 180 alüminyum alaşımının işlenmesinde kesici takım geometrisi ve kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğüne etkileri
The effects of cutting tool geometry and cutting parameters to surface roughness in machining etial 180 aluminum alloy
  1. Tez No: 259601
  2. Yazar: EKREM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımı, yüzey pürüzlülüğü, kesici takım uç yarıçapı, frezeleme, Aluminum alloy, surface roughness, cutting tool nose radius, milling
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, ETİAL 180 alüminyum alaşımının CNC dikey işleme merkezinde, kaplamasız karbür kesici takımlarla işlenmesinde, ilerleme miktarı, kesici uç yarıçapı, kesme hızı ve talaş derinliğinin yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Kesici uç olarak ISCAR şirketine ait, 0,4-0,8-1,6 mm yarıçaplı kaplamasız tungsten karbür kesici uçlar kullanılmıştır. Deneylerde kesme parametreleri olarak ilerleme miktarı 0,10-0,15-0,20 mm/diş, kesme hızı 300-450-600 m/dak ve talaş derinliği 0,8-1,6 mm seçilmiştir.Deney sonuçlarına göre kesici takım uç yarıçapının artmasıyla, yüzey pürüzlülüğü azalmıştır. Deneylerde ilerleme miktarı ve talaş derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğünün arttığı fakat kesme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğünün azaldığı tespit edilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili parametreler sırasıyla ilerleme miktarı, kesici takım uç yarıçapı, kesme hızı ve talaş derinliği olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of feed rate, cutting tool nose radius, cutting speed and cutting depth on surface roughness was aimed to investigate when ETİAL 180 aluminum alloy was machined with uncoated carbide cutting tools on a CNC vertical machining center.Uncoated tungsten carbide cutting tools of 0,4-0,8-1,6 mm nose radius, companies belonging to ISCAR were used in experiments. Cutting parameters as feed rate of 0,10-0,15-0,20 mm/z, cutting speed of 300-450-600 m/min, cutting depth of 0,8-1,6 mm in experiments were selected.In the result of experiments, surface roughness is decreased with increasing the nose radius. In experiments, it is determined that the surface roughness was increased when feed rate and cutting depth was increased but the surface roughness was decreased when the cutting speed was increased. The most effective parameters on surface roughness are respectively feed rate, cutting tool nose radius, cutting speed and cutting depth.