Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis bitkilerinin antigenotoksik ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antigenotoxic and antimicrobial activity of Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis plants
  1. Tez No: 259632
  2. Yazar: ÖZLEM SİNAPLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ÇAKIR ARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Mikrobiyoloji, Biology, Genetics, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis, Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi, SMART, antigenotoksik, antibakteriyel, antifungal, Disk difüzyon metodu, Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis, Somatic Mutation and Recombination Test, SMART, antigenotoxicty, antibacterial, antifungal, Disc diffusion method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis Bitkilerinin Antigenotoksik ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin AraştırılmasıAntik çağlardan beri, çeşitli hastalıkların tedavisinde geleneksel tıp yöntemi olarak bitkisel ekstraktlar kullanılmıştır. Son yıllarda, bitki ekstraktlarının antibakteriyel, antifungal, antimutajenik ve antioksidan etkilerinden dolayı kullanımları artmıştır. Bitkisel ilaçlar genellikle etkili olarak kabul edilmekle beraber, bazen ciddi yan etkilere neden olabilirler. İnsanlar tarafından kullanılan bitkilerin mutajenik ve karsinojenik etlilere sahip olabileceği ve ilaçlarla bitkilerin kombine kullanımının yan etkilere neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, tedavi amaçlı kullanılacak olan bitkiler ve bitkisel ürünler kesin bir şekilde test edilmeden kullanılmamalıdır. Özellikle bitkilerin antibiyotiklerle ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılmadan önce test edilmesi gerekirliliği üzerinde durulmuştur.Bu çalışmada 3 bitki ekstraktının (Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis) 0,5 mL, 2.5 mL ve 5 mL'lik konsantrasyonlarının genotoksik ve antigenotoksik etkileri Drosophila melanogaster'da kanat Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi (SMART) kullanarak araştırmıştır. Bitki ekstraktları farklı dozlarda transheterozigot larvalara uygulanmıştır ve kanat kılları mikroskop altında incelenmiştir. Buna ilâve olarak her kanatta gözlenen mutasyonlar sayı ve tipine göre sınıflandırılmışlardır. Uygulamalar sonucunda Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis bitkilerinin sulu ekstraklarının genotoksik etkisi bulunmamıştır. Bu bitkilerin antigenotoksik etkisini araştırmak için, mutajenik kimyasal olduğu iyi bilinen AF B1 kullanılmıştır. Bu amaçla 3 bitki ekstraktı Aflatoxin B1 ile kombine uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, en yüksek toplam mutasyon frekansı Pistacia terebinthus'un 5 mL denemesinde (0,51) belirlenmiştir. Toplam mutasyon frekansı Conyza bonariensis'in 0,5 mL ektraktında (0, 33) ve Myrtus communis'in 0,5 mL ektraktında ise (0,24) izlemektedir. İstatistiksel analizlere göre, Myrtus communis ve Conyza bonariensis bitkileri toplam mutasyon yüzdesini azaltmada anlamlı etki göstermiş, fakat Pistacia terebinthus bitkisinin ekstraktı anlamsız antigenotoksite göstermiştir.Ayrıca bu çalışmanın son aşamasında, aynı bitkilerle hazırlanan eksatrakların antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. bu bitki uçucu yağlarının Nistatin (100 U), Seftazidim (30?g) ve Seftriakson (30?g) antibiyotiklerle beraber kullanıldığında meydana gelen etkileri invitro olarak araştırıldı. Elde edilen ekstraktların antibakteriyel etkileri disk difüzyon yöntemi kullanılarak Escherichia coli, Micrococcus luteus, Streptococcus mutans, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Trichophyton rubrum'a karşı denemiştir. Çalışma sonucunda bu bitki ekstraktlarının adı geçen test mikroorganizmaları üzerine farklı değerde antibakteriyel ve antifungal aktiviteleri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca denenen test bakterileri üzerine bitki ekstraktlarını üç farklı antibiyotik ile in-vitro etkileşimleri de farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Antigenotoxic and Antimicrobial Activity of Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis PlantsSince ancient times, several diseases have been treated by administration of plant extracts based on traditional medicine. In recent years, usage has increased due to the antibacterial, antifungal, antimutagen, and antioxidant effects of plant extracts. Although herbal medicines are generally accepted as efficacious, they may sometimes cause serious adverse effects. İt is known that plants which are used by people may have mutagenic, carcinogenic effect and plants with combined use of drugs can cause side effects. Therefore, plants and plants products used for medical treatment could not be applied before tested clearly. Specifically, the necessity of testing was emphasized prior to use of plants together with antibiotics and other drugs.In this study, three plant extracts (Myrtus conmmunis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis) have been investigated for potential genotoxicy and antigenotoxicty at concentrations of 0,5 mL, 2,5 mL and 5 mL in the wing Somatic Mutation And Recombination Test (SMART) of Drosophila melanogaster. Different doses of plant extracts on larvae of transheterozygous were administered and hair structure of the wings were examined under a microscope. In addition, the mutations observed were classified according to the size and type of the mutation per wing. Resullts of the experiments have showned that aqueous extract of Myrtus communis, Pistacia terebinthus, Conyza bonariensis plants have no genotoxicity effect on Drosophila melanogaster. To determine antigenotoxic effect of these plants, AF B1 was used as a well knownn mutagenic chemical.. Result of the experiments the highest total mutation freguency was determined Pistacia terebinthus extract at a concentration 5mL exposure (0,51). Total mutatin freguency was 0.33 for Conyza bonariensis extract (0,33) and 0,247 for Myrtus communis extract at a concentration 0,5 mL. According to statistical calculations, Myrtus communis and Conyza bonariensis showed a statistically significant effect, but Pistacia terebinthus extract demonstrated inconclusive antigenotoxicitiy.Moreover, antimicrobial activities of extracts of the extract of the these three plants were studied. In addition to this, the effects of these plant extracts, when used with the antibiotics Nystatin (100 U), Ceftazidime (30?g) and Ceftriaxone (30?g), have been investigated as in-vitro. The antibacterial effects of plant extracts were evaluated by using disc diffusion method against Escherichia coli, Micrococcus luteus, Streptococcus mutans, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Trichophyton rubrum. The results indicated that these plants extracts of three plants have different antibacterial and antifungal activities on the tested microorganisms. In addition, the in-vitro interactions of plant extracts with three different antibiotics on bactera tested gave different values.