Myrtus communis, Pistacia vera, Arum maculatum, Ceterach officinarum, Inula oculus-christi türlerinin antioksidan, anti-mikrobiyal ve DNA koruyucu aktivitelerinin araştırılması
Determination of the antioxidant, antimicrobial and DNA damage protection potentials of Myrtus communis, Pistacia vera, Arum maculatum, Ceterach officinarum, Inula oculus-christi
  1. Tez No: 302651
  2. Yazar: ŞEYDA BERK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKTAŞ TEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Genetik, Biochemistry, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Myrtus communis, Pistacia vera, Ceterach officinarum, Arum maculatum, Inula oculus-christi, Antioksidan aktivite, Antimikrobiyal aktivite, DNA koruyucu aktivite, Myrtus communis, Pistacia vera, Ceterach officinarum, Arum maculatum, Inula oculus-christi, Antioxidant activity, Antimicrobial activity, DNA damage protection potential
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Myrtus communis, Pistacia vera, Ceterach officinarum, Arum maculatum ve Inula oculus-christi türlerinden elde edilen polar özütlerin in vitro antioksidan, antimikrobiyal ve DNA koruyucu aktiviteleri araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında polar özütlerin antioksidan aktiviteleri; ß-karoten / linoleik asit, DPPH, indirgeme gücü kapasitesi, metal şelatlama etkisi ve fosfomolibdenyum metotları olmak üzere 5 farklı test sistemiyle belirlenmiştir. M.communis'den elde edilen polar özütün tüm antioksidan test sistemlerinde oldukça yüksek aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca özütlerin toplam fenolik ve flavonoid bileşik miktarları da ölçülmüştür. ß-karoten / linoleik asit test sisteminde M. communis, P. vera ve C. officinarum özütleri sentetik antioksidanlardan (BHA ve BHT) daha yüksek aktivite göstermişlerdir. DPPH serbest radikal giderim testi ve indirgeme gücü kapasitelerine bakıldığında, en yüksek aktivitenin M. communis ve P. vera tarafından sergilendiği görülmektedir. Şelatlama testinde ise bitki türlerinin hiçbirisinin EDTA kadar yüksek etkinliğe ulaşamadığı tespit edilmiştir. Ancak yine de çalışılan bitkiler arasında en yüksek aktiviteye sahip olan M. communis olmuştur. Fosfomolibdenyum yönteminin sonuçları diğer aktivite test sonuçlarıyla paralel çıkmış ve en yüksek aktiviteyi M. communis göstermiştir. Özütlerin toplam fenolik ve flavonoid bileşik miktarlarını kıyasladığımızda yine en yüksek içeriğin M. communis'e ait olduğu görülmektedir. Tüm antioksidan aktivite sonuçları bir arada değerlendirildiğinde, özütlerin toplam fenolik bileşik içeriği ile antioksidan aktiviteleri arasında paralellik olduğu görülmektedir. A. maculatum haricinde diğer 4 bitki türünün UV ve H2O2 varlığında scDNA'yı koruduğu görülmektedir. Dolayısıyla çalışma kapsamında değerlendirilen söz konusu 4 bitki türünün yüksek DNA koruyucu aktiviteye sahip olduklarını söylemek mümkündür. Özütlerin antimikrobiyal aktivite sonuçlarına baktığımızda en kuvvetli antimikrobiyal aktivite gösteren bitki P. vera'dır. Bu bitkiyi M. communis ve I. oculus-christi izlemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study in vitro antioxidant, antimicrobial and DNA damage protection potentials of the polar extracts of Myrtus communis, Pistacia vera, Ceterach officinarum, Arum maculatum and Inula oculus-christi were investigated. In the first part of the study; ß -carotene-linoleic acid, phosphomolybdenum, DPPH free radical scavenging, reducing power and metal chelating effect tests were carried out to detect the antioxidant activities of the extracts. The extract of M. communis exhibited the maximum activity potential within the all antioxidant test systems. In parallel to the experiments, total phenolic and flavonoid contents of the extracts were also determined. In ß -carotene-linoleic acid test system, M. communis, P. vera and C. officinarum extracts showed higher activity than those of synthetic antioxidants (BHA and BHT). In the case of DPPH free radical scavenging and metal chelating effect tests, the highest antioxidant activity was observed in the presence of M. communis and P. vera extracts. In the case of chelating effect test, none of the extracts could reach the chelating capacity of the synthetic chelator EDTA. However, among the extracts, M. communis showed the highest activity. The results obtained from phosphomolybdenum test system showed the similar activity pattern obtained from the other tests systems. In this test system, M. communis showed the highest activity potential. In the case of total phenolic and flavonoid constituents of the extracts, M. communis was also found as the richest plant species in terms of its total phenolic and flavonoids content. When we evaluated the results obtained from antioxidant activity test systems together, we saw a strong correlation between the antioxidant activity potential and total phenolic/flavonoid contents of the extracts. In the presence of UV and H2O2, except A. maculatum, extract protected scDNA effectively. Therefore, these four plant species could be assumed as the strong DNA protectors. According to the results obtained from antimicrobial activity tests, P. vera showed the highest antimicrobial activity. This is followed by M. communis and I. oculus-christi, respectively.