Denizli'de son on yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of forestation activities in Denizli region in the last decade
- Tez No: 470739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, Biyolojik başarı, Denizli, Biyolojik çeşitlilik, Naturel Woody Species, Forestation, Denizli
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Denizli ilinde son on yılda (2005-2015) yapılan ağaçlandırma çalışmalarının başarı durumları uygulanan teknikler ve kullanılan türler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda uygulaması gerçekleştirilen toplam 44 ağaçlandırma projesi çalışmaya dahil edilmiştir. Bu ağaçlandırma projelerinin %59'u (26 adet)endüstriyel ağaçlandırma,%25'i (11 adet)erozyon kontrolü, %16'sı (7 adet) iserehabilitasyon projesidir. Söz konusu ağaçlandırma projelerinde farklı yaşlarda tüplü ve çıplak köklü Karaçam (Pinus nigra Arnold. ssp. pallasiana(Lamb. Holmboe.), Fıstıkçamı (Pinus pinea L.), Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.), Servi (Cupressus sempervirens), Badem (Amygdalus communis L.), Ceviz (Juglans regia L.),Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.), Kızılçam (Pinus brutia T.) türlerinin fidanları kullanılmıştır. Ayrıca bu proje sahalarından bazılarında, Kızılçam ve Toros sedirine ait tohumlarla ekim yoluyla ağaçlandırmalar da yapılmıştır. İncelenen ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan asli türler içinde Kızılçam ve Toros sedirinin diğer türlere kıyasla yaşama oranı ve büyüme bakımından daha başarılı oldukları görülmüştür. Dolayısıyla Denizli ve çevresinde yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında tür seçiminde bu türlere öncelik verilmesi uygun olacaktır. Ayrıca arazi çalışmaları sırasında çalışma alanları ve çevresinde Ardıç (Juniperus excelsa Bieb.), Sakız (Pistasia lentiscus L. var. chia), Ceviz,Kestane (Castanea sativa Mill.), Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanoides), Mersin (Myrtus communis L.), Katırtırnağı (Spartium junceum), Menengiç (Pistacia terebinthus L.), Kermes meşesi (Quercus coccifera L.,Fagaceae), Zakkum (Nerium oleander L.),Böğürtlen (Rubus glandulosus),Ak dut (Morus alba L.) ve Kuşburnu (Rosa canina L.) gibi türlerin doğal olarak yayılış gösterdikleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla gerek ağaçlandırma sahaları ve çevresindeki mevcut biyolojik çeşitliliğin korunması ve artırılması ve gerekse orman köylüsüne gelir getirici odun dışı orman ürünlerinin sunulması açısından ağaçlandırmalarda bu türlerin de belirli oranlarda karışıma katılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, success of forestation studies which have been carried out in the last decade (2005-2015) in Denizli were evaluated by considering techniques applied and species used. In this scope, 44 forestation projects which have been applied already were included in the study. 59% (26) of these forestation projects were industrial forestation, 25% (11) were erosion control project, 16% (7) of them were rehabilitation project. In the mentioned forestation projects, saplings of containerized and bare-root seedlings of Black pine (Pinus nigra Arnold. ssp. pallasiana (Lamb. Holmboe.), Stone Pine (Pinus pinea L.), Taurus Cedar (Cedrus libani A. Rich.), Cypress (Cupressus sempervirens), Almond (Amygdalus communis L.), Walnut (Juglans regia L.), Black Locust (Robinia pseudoacacia L.), Calabrian Pine (Pinus brutia T.) were used. Moreover, in some of these project fields, forestation was done by sowing with Calabrian Pine and Taurus cedar seedlings. Among the essential species used in the analyzed forestation studies, it was observed that Calabrian Pine and Taurus Cedar were more successful in the sense of living rate and growth compared to other species. Therefore, it would be suitable to give priority to these species in the forestation studies to be carried out in and around Denizli. Moreover, it was determined during field studies that species such as Juniper (Juniperus excelsa Bieb.), Lentisk (Pistasia lentiscus L. var. chia), Walnut, Chestnut (Castanea sativa Mill.), Sycamore (Acer platanoides), Myrtle (Myrtus communis L.), Spartium (Spartium junceum), Terebinth (Pistacia terebinthus L.), Cermes Oak (Quercus coccifera L., Fagaceae), Oleander (Nerium oleander L.), Blackberry (Rubus glandulosus), White Mulberry (Morus alba L.) and Rosehip (Rosa canina L.) have propagated naturally. Therefore, these species should also be used in forestation both in order to protect and increase biological diversity in and around forestation fields and to provide income-generating non-wood forest products to forest villagers.