Fe-%30Ni-%1Pd ve Fe-%30Ni-%1Pd-%1Mo alaşımlarının fiziksel özelliklerinin incelenmesi
The investigation of pyhsical properties of Fe-30%Ni-1%Pd and Fe-30%Ni-1%Pd-1%Mo alloys
  1. Tez No: 259636
  2. Yazar: GÖKÇEN DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET NEZİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Austenite, Martensite, Martensitik Dönüşümler, Atermal Martensite, SEM, TEM, Mössbauer Spektrometre, DSC, XRD, Austenite, Martensite, Martensitic Transformations, Athermal Martensite, SEM, TEM, Mössbauer Spektroscopy, DSC, XRD
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Fe-%30Ni-%1Pd ve Fe-%30Ni-%1Pd-%1Mo alaşımlarında termal etki ile meydana gelen martensitik faz dönüşümlerinin, kinetik, morfolojik, kristalografik ve manyetik özellikleri araştırıldı. Her iki alaşım için martensite başlama sıcaklığı (Ms), austenite başlama sıcaklığı (As) ve austenite bitiş sıcaklığı (Af) Diferansiyel Taramalı Kalorimetresiyle (DSC) belirlendi ve martensitik dönüşümün kinetiği atermal özlellikli olarak bulundu.Bu alaşımlarda martensitik dönüşümlerin mikroyapısal ve kristalografik özelliklerini belirlemek için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Geçirmeli Elektron Mikroskobu (TEM) metodları kullanıldı. Austenite kristal yapısında oluşan martensite (b.c.c.)'in Kurdjumov-Sachs dönme bağıntısına uyduğu bulundu. Austenite ve martensite fazlara ait düzlemleri ve örgü parametrelerini belirlemek için X-Işınları kırınım metodu kullanıldı.Fe-%30Ni-%1Pd ve Fe-%30Ni-%1Pd-%1Mo alaşımlarında oluşan austenite ve martensite faza ait hacim yüzdeleri, izomer kayma değerleri ve martensite fazın iç manyetik alan değerleri Mössbauer spektrometresi yöntemi kullanılarak belirlendi. Bu alaşımlar için Mössbauer spektrumları austenite fazın paramanyetik, martensite fazın ise ferromanyetik (ya da antiferromanyetik) özellik de olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, kinetics, morphologic, crystallographic and magnetic properties of thermally induced martensitic transformation in Fe-30%Ni-1%Pd and Fe-30%Ni-1%Pd-1%Mo alloys were investigated. Martensite start temperature (Ms), austenite start temperature (As) and austenite finish temperature (Af) for both alloys determined by Diferential Scanning Calorimetry (DSC) and kinetics of the martensitic transformation was found to be as athermal type.Scanning Electron Microscopy (SEM) and Transmission Electron Microscopy (TEM) methods were applied for revealing microstructural and crystallographic properties of martensitic transformations in these alloys. It was also found that the martensite (b.c.c) which was formed in the austenite matrix exhibited a Kurdjumov-Sachs type orientation relationship. X-ray diffraction method was used to determine lattice parametres and planes of austenite and martensite phases.The volume fraction changes of martensite and austenite phases, the hyperfine magnetic field of martensite phase and isomery shift values in Fe-30%Ni-1%Pd ve Fe-30%Ni-1%Pd-1%Mo alloys have been determined by Mössbauer spectroscopy. The Mössbauer spectra for these alloys showed a paramagnetic character for the austenite phase and a ferromagnetic (or antiferromagnetic) character for the martensite phase.