Uzun dönem yük tahmini: Manisa örneği
The long term load forecasting: Manisa city
  1. Tez No: 259711
  2. Yazar: AHMET SOM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANFIS, Bulanık mantık, Regresyon analizi, Uzun dönem yük tahmini, Yapay sinir ağları, ANFIS, Artificial neural network, Fuzzy logic, Long term load forecasting, Regression analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Elektrik enerjisi, günlük yaşamın her alanında kullanılan bir enerji kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Elektrik enerjisinin konutlarda kullanımının yanı sıra sanayi alanında kullanımı da önemli bir değere ulaşmaktadır. Dolayısıyla günlük yaşama katkıları oldukça fazladır. Bu nedenle elektrik enerjisi toplumsal kalkınmanın temelini teşkil eden ve ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren önemli bir faktördür. Bundan dolayı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artan elektrik enerjisine yönelik gerçekçi yük tahmini önemlidir.Elektrik yük tahmini kısa, orta ve uzun dönem olarak üç farklı dönem için yapılabilir. Kısa dönem birkaç dakikadan bir güne; orta dönem bir günden bir yıla; uzun dönem ise bir yıldan daha fazla süreyi kapsar. Uzun dönem yük tahmini, elektrik şebekesine eklenecek olan yeni yapıların planlanmasında ve mevcut olan sistemin yenilenmesinde önemlidir.Bu çalışmada Manisa ili için uzun dönem elektrik yükü tahmini; lineer, eğrisel, üstel ve çoklu regresyon ile YSA, BM ve ANFIS uzman sistemleri kullanılarak yapılmıştır. Tahmin metotlarında giriş olarak yıl, ay, sıcaklık ve nüfus, çıkış olarak da geçmiş yıllara ait elektrik tüketim parametreleri kullanılmıştır. Elektrik tüketimi il geneli, il merkezi ve ilçeler toplamı olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Ayrıca tahminler yıllık ve mevsimlik olarak yapılmıştır. Farklı yöntemlerle farklı gruplar için yapılan tahminler karşılaştırılarak en iyi yakınsayan yöntemler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Electrical energy used in all areas of daily life stands out as an important energy source. The use of electrical energy has important role residential and industrial areas and forms the basis of social and economic development. For this reason, realistic electric load forecasting is very important for the developed and developing countries.Electric load forecasting is examined in short term, medium term, and long term bases. Long-term load forecasting covers a period of more than one year. That plays a crucial role in carrying out electricity network planning of new residential and industrial areas of the existing system.In this study, long-term electric load forecasting for the province of Manisa is performed with linear, curve linear, exponential, multiple regression and, expert systems by using ANN, fuzzy logic and ANFIS. In the prediction methods, month, temperature and population data used for the entire year and electricity consumption of the previous years are used for the output parameters. The consumption of electricity is investigated for three groups including province as a whole, city center town in total. And the best converging methods are defined which using different methods for different groups.