GLİ Tunçbilek açıkocak işletmesinde matemetiksel programlama yöntemiyle işgücü planlaması üzerine bir araştırma
A research vion manpower planning with mathematical programming method at the GLI Tunçbilek open pit coal mine
- Tez No: 259712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: İşgücü Planlaması, Matematiksel Programlama, Açıkocak İşletmeciliği, LINDO
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Madencilik sektöründeki Özel ve Kamu Şirketleri daha iyi kalitede ürün ve hizmet üretebilmek için birbirleri ile rekabet etmektedirler. Bunun için toplam giderleri azaltmak istemektedirler. Bunu da işçilik ihtiyaçlarını daha iyi planlayarak yapmaktadırlar.Bu çalışmada, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi sınırları içerisinde olan Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessese Müdürlüğü Tunçbilek Açıkocak İşletmesinde İşgücü planlaması üzerine bir çalışma yapılmıştır.Çalışmada ayrıca GLİ Tunçbilek Açıkocak Kömür İşletmesinde bulunan Kamyon- Elektrikli Ekskavatör sisteminin işgücü planlaması incelenmiştir. Kamyon, Dozer ve Elektrikli Ekskavatörlerin haftalık bakımlarının planlanması sebebiyle bu ekipmanların operatör sayılarında ve Manevracı ünvanlı çalışan personel sayılarında günlük değişmeler olmaktadır.Tamsayılı Doğrusal Programlama Yöntemiyle Tunçbilek Açıkocak Kömür İşletmesindeki İşgücü LINDO matematiksel program kullanılarak modellenmiştir. Sadece işgücü planlanarak işletmenin bir yıllık dekapaj miktarı %9 arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
All private and public owned companies in mining industry rival each other for producing better quality products and services. To achieve these goals they aim to reduce their total expenses. For achieve this goal they schedule the workforce requirements more efficiently.In this study workforce planning operations of Tavşanlı ? Tunçbilek open pit mine at Garp Lignite Enterprise (GLI) is investigated.Scheduling of maintenance of power excavators and other equipments for the Tunçbilek open pit mine is modeled as a case study with in workforce tiger programming method. Due to the weekly scheduling of maintenance operations for power excavators, trucks and dozers, the number of operators for these equipments and maneuvering personals change daily.LINDO software package is used to develop the mathematical program. Annual stripping is increased at 9 % with scheduling work force requirements at the mine.Keywords : Workforce Planning, Mathematical Programming, Open Pit Mine, LINDO.